Gradsko vijeće usvojilo 3. Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Drniša

- 25. srpnja 2013.

Gradsko vijeće Grada Drniša konačno je usvojilo 3. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Drniša, pokrenute još 2011. godine. Prve su to izmjene u proteklih sedam godina.
Kako je pojasnio gradonačelnik Drniša Josip Begonja u izmjene su uvršteni prijedlozi mjesnih odbora kojima su redefinirane građevinske zone po naseljima.
U kartografskom dijelu plana ujedno su redefinirane i sportsko rekreacijske zone, kao i područja za obnovljive izvore energije. Ucrtana je i nova trasa obilaznice Drniša. Vojarna Njivice uvrštena je u poduzetničku zonu.

Na pitanje vijećnice HNS-a Vlatke Duilo zašto je u odnosu na raspravu koja se vodila u siječnju prostor za smještaj obnovljivih izvora energije na lokaciji Razvodsko Plandište na Miljevcima smanjen na jednu trećinu odnosno sa oko 170 na samo 50 hektara, Ljiljana Doležal, predstavnica tvrtke ‘Urbing’ iz Zagreba koja je izrađivač Prostornog plana Grada Drniša, odgovorila je da su uvažene primjedbe tamošnjeg mjesnog odbora da se ta zona smanji.

HNS-ovi vijećnici Vlatka Duilo i Marin Malenica nisu podržali prostorni plan jer je, kako je kazala vijećnica Duilo, restriktivan u odnosu na obnovljive izvore energije, podrazumijeva samo fotonaponske sunčeve elektrane a ne i nove tehnologije za koje je Grad Drniš već imao zainteresirane investitore koji su u Drnišu održali nekoliko prezentacija. “50 radnih mjesta takva bi investicija otvorila”, ustvrdila je Duilo dodajući kako neuvrštavanje investicije u prostorni plan ujedno znači i da će 50 obitelji napustiti drniški kraj.
– “Po meni prostorni plan je živi organizam koji treba pratiti i potrebe i trendove. Trenutno aktualni su obnovljivi izvori energije i gospodarenje otpadom. To je sadašnjost i budućnost. A u prostornom planu se od svih mogućih obnovljivih izvora energije preferiraju samo foto naponske sunčane elektrane. Plan onemogućava značajne prihode na prihodovnoj strani Proračuna Grada Drniša. Moramo stvarati preduvjete za prihvat privatnog kapitala i otvaranje radnih mjesta. Plan nije takav, nije razvojan i mi ga iz tog razloga nećemo podržati bez obzira što na konačnu odluku ne možemo utjecati”, kazala je vijećnica Duilo.

– “Treće izmjene i dopune prostornog plana Grada Drniša nisu Sveto pismo, podložne su izmjenama”, odgovorio je gradonačelnik Josip Begonja, dodajući:
– “Svatko ima pravo na svoje mišljenje, manje ili više argumentirano. Treće izmjene i dopune su značaj iskorak u odnosu na dosadašnji plan u puno svojih dijelova pa i po pitanju obnovljivih izvora energije ma što god tko mislio”, zaključio je gradonačelnik Begonja. 

Prostorni plan usvojen je većinom glasova, uz tri glasa protiv i jednim suzdržanim.
Osim HNS-ovih vijećnika, protiv je bio i vijećnik HSLS-a Ivica Kosor, dok suzdržan je bio predstavnik srpske nacionalne manjine HSS-ov Marko Eraković.

Gradsko-vijece-Grada-Drnisa


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background