Gradski pjevački zbor Neuma održao adventski koncert u Drnišu

- 18. prosinca 2017.

Gradski pjevački zbor „Neuma“ još jednom nas je počastio svojim nastupom, koji se u ovom adventskom vremenu dogodio upravo na blagdan svete Luce – drvarice. Još jednom nam je „Neuma“ u hladnoj zimskoj večeri ugrijala srca i ostavila nas bez teksta svojim izvanrednim nastupom. Osim što su nam poklonili divne izvedbe adventskih i božićnih pjesama, svoju publiku nagradili su i bombonima koje tradicionalno donosi sveta Luca. Zauzvrat su dobili pljesak koji ih je pratio za vrijeme izvedbe pjesme Amen. Uz pjesme pripremili su i nekoliko prigodnih tekstova koji su nam dočarali proslavu blagdana svete Luce onako kako su to radili naši djedovi i bake.

Najzanimljivija od legendi je zasigurno ona iz pučke tradicije Hrvata u Bosni, prema kojoj onaj tko taj dan na svojim leđima ponese naramak drva, leđa više nikad neće boljeti. 

Program je bio razonolik, od starih latinskih korala, do popularnih skladbi 20. stoljeća i crnačkih duhovnih pjesama. Oduševljenje publike izazvala je izvedba pjesme Leonarda Cohena „Hallelujah“.

Voditeljica zbora profesorica Jelena Prpa dala zanimljiv komentar o načinu biranja pjesama za koncert. – Nema demokracije! Prijedloge saslušam, ali kao zbor se ne povodimo za obradama zabavnih i dalmatinskih pjesama. Klape neka pjevaju dalmatinske, a mi ćemo pjevati zborsku glazbu i neka tako ostane. 

Također najavila nam je i nastupe koje će održati u Kninu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u srijedu 20. prosinca i u Benkovcu 29. Prosinca.

 Fotografija: Facebook


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background