Grad Drniš zaposlio 16 gerontodomaćica i 9 komunalnh radnika

- 6. svibnja 2019.

Gradonačelnik Josip Begonja potpisao je ugovore o radu sa 16 žena koje su zaposlene u okviru provedbe  projekta “Za bolju budućnost – program zapošljavanja žena u Gradu Drnišu”  – “Zaželi – Program zapošljavanja žena”.

Projekt “Za bolju budućnost – program zapošljavanja žena u Gradu Drnišu” je vrijednosti 2.898.907,00 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Svih 16 žena su starije od 50 godina, te će raditi 24 mjeseca na projektu i skrbiti svaka za 5 korisnika.

Žene tijekom svog zaposlenja imaju obvezu i završiti jedan od ponuđenih programa osposobljavanja (za gerontodomaćice, slastičarke, kuharice…).

Također, potpisano je 9 Ugovora o radu u okviru programa Javnih radova – ‘Uređenje i zaštita prostora i okoliša na području Grada Drniša’,

– ‘Dakle, devet osoba s područja grada Drniša je angažirano kroz program Javnih radova. Očekivao sam da će nam Zavod za zapošljavanje dodijeliti nešto veću kvotu.
To znači da smo kroz ova dva projekta smanjili nezaposlenost za 25 osoba koje na neki način pripadaju marginalnim skupinama jer su svi zaposleni stariji od 50 godina.

Još jedanput, volio bih da je kvota koju smo dobili bila veća od devet jer smo jednu godinu mogli zaposliti čak 30 osoba na Javnim radovima, ali vjerujem kako će grupa od devet zaposlenih osoba svojim radom, kao i sve ostale grupe prije, doprinijeti u pogledu održavanja javnih površina i biti neka vrsta pripomoći Gradskoj čistoći ovdje u našem gradu.

Sve skupa, s jedne strane dobro dođe s aspekta njihove povećane ekonomske snage, dok nama, s druge strane, dobro dođe da grad bude što čišći i što bolje uređen u dijelu koji se odnosi na javne površine’, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Na pitanje koliko su dobri ovi programi koji se provode, odgovorio je:

– ‘Po meni oni imaju svoje lice i naličje. Ne mogu kazati da su loši, ali ako uzmemo u obzir vremensku dimenziju tada je šest mjeseci jako malo. Nezaposlenima svaka kuna dobro dođe, da se razumijemo nije to tako velik novac niti je period dug, ali kad ste nezaposleni svaka kuna je bitna.

Programi su dobri zbog smanjenja stope nezaposlenosti, ali ponavljam, nisu to tako značajni iznosi, pogotovo ako u obitelji ne rade oba roditelja pa sad odjednom imaju nekakav iznos kojim moraju krpati kraj s krajem.  Ali opet, kaže izreka: ‘Bolje išta, nego ništa’, istaknuo je gradonačelnik dodajući:

– ‘U dijelu Javnih radova – devet zaposlenih će doprinositi komunalnom dijelu održavanja grada. Također, predstavljaju i nekakvo olakšanje komunalnim društvima koja neće morati angažirati svoje djelatnike koji se uz poslove održavanja javnih površina bave i drugim poslovima, a prije svega odvozom miješanog i drugog otpada.

Gerontodomaćice prvo moraju proći kroz prvu, edukacijsku fazu te nakon toga slijedi pripomoć obiteljima, odnosno korisnicima usluga. Dakle, starijim će osobama svaki dan pomagati u nabavljanju osnovnih životnih potrepština  i lijekova, pružat će im pomoć i oko uređenja stambenih objekata i tako dalje. Njihova uloga će posebno do izražaja doći negdje pred jesen i zimu kada će biti potrebno pobrinuti se, oko na primjer, ogrjeva.

Svaka gerontodomaćica ima svojih pet korisnika, disperzirano na području naselja Drniša, zapravo najvećim dijelom u samom Drnišu. Taj je projekt u svim sredinama pokazao jedan pozitivan echo te smatram da će i na našem području biti dobro ocijenjen. Na ovom projektu, koji će se provoditi dvije godine, imamo asistenta s visokom stručnom spremom koji će biti njihov koordinator na terenu s jedne strane, te voditeljicu projekta gospođu Mariju Vukušić s druge strane. Smatram da će se projekt pokazati dobrim, a kroz program su osigurana i sredstva za jednomjesečne pakete higijenskih potrepština za sve korisnike’, navodi Begonja.

Što nakon provedbe projekata?

– ‘Vraćamo se na početne pozicije, a to je najvjerojatnije Zavod za zapošljavanje s tom razlikom što će osobe na ovim projektima biti, na primjer, dvije godine starije, a zapravo neće imati riješen posao na neodređeno vrijeme.

To je tako, programi su ‘Uzmi ili ostavi’, mi smo uzeli nadajući se da ćemo dati, koliko je to uopće moguće, jedan mali doprinos ekonomskoj snazi naših žitelja.

S druge strane, možda nekima nedostaju te dvije godine za neku vrstu prijevremene mirovine pa će im tako ovaj program dobro doći’, zaključio je gradonačelnik.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background