Grad Drniš i dalje razvija nove sadržaje za aktivni odmor i uživanje u prirodi

- 13. svibnja 2021.

Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000

Drniš je provedbom projekta „Natura Drniš“ dobio novu pješačko biciklističku stazu, stanice javnih bicikala i hostel u Bogatiću Miljevačkom.

Grad Drniš najpoznatiji je po svojoj jedinstvenoj gastronomskoj ponudi koja nudi najbolje od prirode s tog područja. Kanjon Čikole, planina Promina, Petrovo polje i Krka samo su dio prirodnih ljepota koje okružuju Drniš. Osmišljavanjem različitih sadržaja i ulaganjima u infrastrukturu Grad Drniš želi turistički valorizirati prirodnu baštinu na način koji ne remeti i ne narušava prirodno i kulturno nasljeđe prostora. Sadržajima za razvoj ponude aktivnog odmora u prirodi, avanturističkog i rekreativnog turizma s gastronomijom i novim smještajnim kapacitetima zaokružuje se turistička ponuda Drniša.

Provedbom projekta „Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“ ovo područje bogatije je za nove sadržaje. Uređen je hostel u Bogatiću Miljevačkom, biciklističko-pješačka staza na Promini, a sustav javnih bicikala je proširen s dvije nove postaje.

Nova pješačko-biciklistička staza uređena je na Promini u duljini od šest kilometara, od sela Lišnjak do planinarskog doma. Duž staze uređena su i opremljena dva odmorišta s klupama i stolovima – vidikovca s kojih puca prekrasan pogled na grad i okolicu. Ukoliko niste za pješačenje, iz centra Drniša do planinarskog doma možete i običnim ili električnim biciklom. Sustav javnih bicikala Grada Drniša je proširen s dva nova solarna terminala – pored hostela u Bogatiću i planinarskog doma na Promini. U sustav je dodano 12 novih bicikala, 4 brdska i 8 električnih.

Smještajne kapacitete na svom području Grad Drniš planira povećavati revitalizacijom starih, devastiranih i napuštenih javnih objekata. Zamisao je takve objekte prenamijeniti u mrežu malih hostela. Tako je u objektu stare škole u Bogatiću Miljevačkom uređen prvi hostel. Hostel ima tri spavaonice, ukupnog kapaciteta 20 ležajeva s popratnim sadržajima, čajnom kuhinjom, blagovaonicom i sanitarnim čvorovima. Uređenjem hostela otvaraju se nova radna mjesta koja doprinose gospodarskom razvoju ovog kraja.

Kako bismo i najmlađe upoznali s bogatom baštinom kraja, tijekom projekta održane su brojne edukacijske radionice za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. Izrađena je interaktivna knjiga, koja u sebi inkorporira zvučne i slikovne efekte na temu drniške prirodne baštine. Riječ je o jedinstvenom sadržaju takve vrste u Hrvatskoj. Osim u edukacijske svrhe, interaktivna knjiga je i interesantan promotivni materijal drniške prirodne baštine.
Uz edukacije djece održane su i volonterske radionice gradnje suhozida, guvna, uređenja lokvi i okoliša te postavljanja kamenih klupa. Za stanovnike Drniša organizirana su predavanja o ekološkoj poljoprivredi i očuvanju krajobraza kao i o konceptu aktivnog odmora u drniškom kraju.

Ukoliko se želite zaputiti put Drniškog kraja, više informacija o svim sadržajima možete pronaći na internetskim stranicama https://hostel.drnis.hr/hr/ i https://natura.drnis.hr/, a svakako posjetite i stanice Turističke zajednice Grada Drniša https://www.tz-drnis.hr/index.php/hr

Partner na projektu Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije provela je jednogodišnji monitoring ptica na drniškom području pod Naturom 2000. Promatranje se provodilo na području ekološke mreže Krka i okolni plato koje je od iznimne važnosti za ptice, a aktivnosti monitoringa su se odnosile na prebrojavanje i mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste ili staništa ptica.  Fotografije drniške flore i faune snimljene tijekom jednogodišnjeg monitoringa izložene su u hostelu Bogatići.

„Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000“ odobren je iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.674.022,42 kn, a Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava Gradu Drnišu je odobreno 4.765.774,50 kuna bespovratnih sredstava. Projekt završava 20. svibnja 2021. godine.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian