Gotova dva razreda osmaša odabralo je nastavak školovanja van Drniša

- 9. srpnja 2013.

Završeni su prvi online upisi u srednje škole. Ministarstvo obrazovanja izuzetno je zadovoljno rezultatima internetskih upisa, tvrde da je čak 90 posto učenika upisalo školu koja im je bila prvi ili drugi izbor.

Foto: Arhiva

U drniškoj srednjoj školi Ivana Meštrovića polovično su pak zadovoljni prvim elektronskim upisom osmaša u srednju školu. Prema službeno objavljenim e-upisima 83 je učenika odabralo pet odjeljenja naše škole,što je manje nego ranijih godina kad je riječ o prvom upisnom krugu. Dodamo li još podatak da je osnovnu školu ove godine na drniškom području završilo 125 učenika, znači da su 42 osmaša odabrala školovanje u nekom drugom gradu,u razgovoru za Radio Drniš kazao je ravnatelj škole Ivan Zeljko.
Očekivano i putem e- upisa u srednjoj školi Ivana Meštrovića ,upisani su odmah odjeljenje gimnazije i ekonomske škole , gdje bi se moglo upisati i više učenika da je bilo slobodnih mjesta. Za gimnaziju je stiglo 54 prijave, a za ekonomsku školu čak 74 prijave ,među kojima i učenika s područja Šibenika, Splita,Knina, ali i Vrgorca i Slavonije.Oni su najvjerojatnije ispunjavali prijave za 10 obrazovnih programa u pet škola, što im je ove godine omogućeno , zatim na službenoj stranici pratili ažuriranu listu s bodovima za svaki prijavljeni program, a sve to na osnovu općeg uspjeha u koji sada ulaze ocjene četiri završna razreda osnovne škole, a ne samo 7. i 8.
Zbog loše popunjenosti obrtničkih programa naša škola nije mogla tražiti više mjesta u gimnaziji i ekonomskoj školi , kazao je Zeljko, tako da je u gimnaziji 24 učenika,a ekonomskoj školi 22 učenika. Treći četverogodišnji program za elektrotehničare nije popunjen, ostalo je slobodnih 6 mjesta, od 22 upisano je 16 učenika. I nakon e-upisa najviše je mjesta u obrtničkim trogodišnjim programima. Ugodno je iznenađenje devet učenika u poljoprivrednom odjeljenju, a neočekivano svega jedan je upisani učenik među prodavačima. U drugom kombiniranom odjeljenju obrtnika je sedam elektroinstalatera i šest automehaničara . Jesenski rok za upise na slobodna mjesta održati će se od 19. do 29. kolovoza .Ravnatelj Zeljko nada se, da će se u drugom kugu za drnišku školu odlučiti još po koji učenik,osobito oni koji se žele obrazovati za prodavača kako bi se moglo oformiti i ovo odjeljenje.
Škola je inače mogla samo pratiti kako se odvijaju upisi na aplikacijama, sada predstoji posao prikupljanja dokumentacije i pripreme za upis .Učenici do 18. srpnja od medicine rada trebaju prikupiti liječničku svjedodžbu i ugovor o naukovanju .Upisi učenika bit će 2. rujna kada započinje i nova školska godina 2013/14.Učenici moraju donijeti upisnicu koju moraju” isprintati” iz svog korisničkog profila,kako su se i prijavljivali za upise. Uz to na upis trebaju donijeti i sve dokumente koje su naveli u prijavi ,temeljem kojih su ostvarili bodove i uvjete upisa, a koji moraju biti u originalu.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background