General Gotovina s Prominjcima na proslavi 131. obljetnice Općine Promina

- 23. srpnja 2014.

U Oklaju se danas obilježavala 131. obljetnica utemeljenja Općine Promina i Dan općine , te od ove godine po prvi put i Dan sjećanja na prominske žrtve Domovinskog rata.

Foto: Marica Labor

Svečanosti uz brojne Prominjce pristigle gotovo iz cijele Hrvatske, nazočili su i saborski zastupnici Ante Kulušić i Petar Baranović, šibensko kninski župan Goran Pauk, umirovljeni generali HV-a Ante Gotovina i Rahim Ademi, predstavnici Ministarstva branitelja, braniteljskih udruga, OSRH,zapovjednici ratnih brigada, kao i čelni ljudi susjednih gradova i općina, te općine Neum iz susjedne BIH.
Proslava 131 godina Općine Promina započela je koncelebriranom misom u župnoj crkvi sv. Mihovila koju je predvodio oklajski župnik fra Petar Pletikosa. Nakon mise uslijedio je mimohod od župne crkve do spomen sobe gdje je služeno odrješenje u spomen na 67 prominskih žrtva Domovinskog rata. Upravo u Promini pale su prve žrtve u rujanskom ratu 1991. godine na drniškom području. Tijekom okupacije ubijeno je mahom na kućnom pragu 45 Prominjaca, a ujedno s ovog područja su 23 poginula branitelja. Njima u spomen 23. srpnja slavit će se i kao Dan sjećanja na prominske žrtve Domovinskog rata, kazao je u prigodnom obraćanju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Promina predsjednik Danijel Džapo. Podsjetio je kako od lani Dan općine Promina obilježava se 23. srpnja umjesto 29. rujna na blagdan sv. Mihovila, budući je na današnji dan 23. srpnja 1883. godine konstituirana Općina Promina kada je prvim načelnikom postao Marko Škovrlj, dok je prvi tajnik bio Niko Čavlina. Ove godine dobili su i svoje ulice u Oklaju.

U proteklih 131 godinu Općina Promina je imala uspona i padova, prošla je tri rata, a općinska zgrada gorila je dva puta. A najveći problem i dalje je osipanje stanovništva, započeto 60-tih godina prošlog stoljeća, rekao je D. Džapo i dodao da je prije 40 tak godina u 11 škola u prominskim selima bilo je 1600 učenika, danas u osmoljetki u Oklaju svega 80. Godine 1963. kada je Promina nakon 80 godina izgubila status općine i pripojena drniškoj općini bilo je 6500 Prominjaca , 1991. godine 2700, 1996. godine nakon oslobođenja i povratka iz prognaništva 1400, a danas svega 1136. Polovica stanovnika nije se vratila, stoga osnovna zadaća biti će učiniti ovaj prostor kvalitetnim za življenje za sve , kako bi se jednog dana i oni vratili, poručio je predsjednik Džapo.

-Glavna zadaća općinskog vodstva je gospodarski, infrastrukturni i društveni razvoj Općine Promina koji će pozitivno utjecati na nepovoljne društveno-gospodarske uvjete te ojačati razvojne pokazatelje za Općinu Promina. Moramo sve učiniti ,od općinske, županijske do državne vlasti , da se katastrofalan podatak o demografskoj slici naše općine konačno zaustavi, istaknuo je u svom obraćanju i načelnik Tihomir Budanko. Kazao je kako je novo općinsko vodstvo u proteklih godinu dana pokrenulo niz inicijativa kako bi se u Promini nešto radilo, a kad se bude radilo onda će se moći i živjeti. Donesen je novi Prostorni plan u kojem je devet gospodarskih zona i turistička zona koja se veže uz NP Krku, izrađena je i Studija gospodarenja mineralnim sirovina kojim obiluje ovo područje , te Strategija razvoja Općine Promina za razdoblje od 2014-2020. godine. Strategijom su utvrđene smjernice za stvaranje kvalitetnih uvjeta za život i rad, a nizom provedbenih mjera želi se pokrenuti cjelovite razvoj i prosperitet u svim relevantnim društveno-gospodarskim kategorijama: proizvodnji, poljoprivredi, turizmu, očuvanju kulturne baštine te uređenju i očuvanju okoliša. Pripremljeno je čak 45 projekata, sve kako bi se crna statistika zaustavila, istaknuo je načelnik Budanko:

{play}audio/budanko-230714.mp3{/play}

O potrebi gospodarskog i demografskog preporoda, u svojem prigodnom obraćanju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Promina osvrnuli su se i gosti saborski zastupnici Petar Baranović i Ante Kulušić ,te župan Goran Pauk. U prigodnom kulturno umjetničkom programu nastupili su operna umjetnica Milka Gojčeta i drniška FRAMA.

Posebice je srdačno pozdravljeni su danas u Promini kao dragi gosti umirovljeni generali Ante Gotovina i Rahim Ademi . Tom prigodom su izjavili:

{play}audio/ante_gotovina.mp3{/play}

{play}audio/rahim_ademi.mp3{/play}

Galerija fotografija


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background