Dva biskupa u subotu u Kričkama predvode svečanu liturgiju

- 28. rujna 2015.

Foto: arhiva

Križevački biskup Nikola Kekić u koncelebraciji sa šibenskim biskupom Antom Ivasom te ostalim grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima predvodit će u ovu subotu 03. listopada 2015 u 11 sati arhijerejsku liturgiju u ruševnim ostacima nekada velebne crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Kričkama. Uz proslavu blagdana Pokrova Presvete Bogorodice ujedno će se obilježiti spomen na 120 godina od kanonske vizitacije i posjete biskupa Julija Drohobecenskog Kričkama i Drnišu. Biskup je tada u pratnji tadašnjeg drniškog načelnika Marka Nakića svečano kočijama iz Drniša dovezen do Kričke na proslavu kojoj je prisustvovalo 600 ljudi.

Ovo drniško selo u 19. stoljeću bilo je središte katolika istočnog obreda, a osim crkve u Kričkama postojala je i u Baljcima. U Drnišanima poznatije su kao “roge” zbog dva tornja koja su dominirala krajolikom zbog čega su i dobile te nazive. Ona u Baljcima još ih ima, ona u Kričkama više ne. Njezini su tornjevi minirani u Domovinskom ratu, dočim je cijela crkva, jednako kao i ona u Baljcima, ponajprije stradala u Drugom svjetskom ratu. Treća iz grkokatoličkog dalmatinskog vikarijata, crkva u Vrlici, potpuno je srušena.

U Kričkama u tijeku je obnova „Roge” i župne kuće. Za obnovu u cijelosti je izrađeno idejno i izvedbeno arhitektonsko rješenje. Metoda obnove je faksimilska odnosno vraćanje u izvorni izgled. Do kraja godine trebala bi se crkva staviti pod krov, a na župnoj kući uz krov postaviti i otvori. Radove vrijedne 950.000 kuna financiraju Križevačka biskupija, Ministarstvo kulture RH koje je ove godine izdvojilo 500.000 kuna, brojni donatori i Grad Drniš. Nositelji radova su Križevačka biskupija, Župa Presvetog Bogorodičina Pokrova – Kričke, biskup Nikola Kekić i otac Milan Stipić imenovani župnik grkokatoličke župe Kričke, te Gradski muzej Drniš.

Inače u svijetu je grkokatolika nešto više od deset milijuna. Najviše ih je u Ukrajini, a istočni kršćani u zajedništvu s rimskim Papom, specifikum su područja bivše Austro-Ugarske. Danas je grkokatolika u Hrvatskoj oko 24 000, a najviše ih živi na Žumberačkoj gori. Grkokatoličke župe u Dalmaciji od 1942. godine nisu imale svog svećenika sve do 2010 g kada je msgr. Nikola Kekić uspostavio dalmatinski vikarijat na čelu kojeg je otac Milan Stipić.

Prva grkokatolička liturgija u Kričkama nakon Drugog svjetskog rata održana je 2010. godine, povodom proslave blagdana Pokrova Presvete Bogorodice kad se okupilo oko stotinu vjernika. Otac Milan Stipić očekuje u Kričkama i u ovu subotu hodočasnike iz brojnih grkokatoličkih župa, te vjernike okolnih katoličkih župa, a svečanost će uveličati i Žumberački uskoci.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background