Dronom pošumljeno opožareno područje u Promini

- 26. listopada 2021.

Privredna banka Zagreb, članica Intensa Sanpaolo Grupe, u suradnji s Projektom 02 organizirala je akciju pošumljavanja opožarenog područja Općine Promina te uređenja okoliša novog Dječjeg vrtića Suknovci. Zbog teško dostupnog terena, pošumljavanje je odrađeno uz pomoć drona koji automatizirano izbacuje samoklijajuće paketiće sjemena, tzv. Seed bombs. Tijekom ove akcije na površini od 10.000 m2 izbačeno je 5000 kuglica sjemena hrasta mladunca, autohtone i neinvazivne vrste stabla kako se ne bi narušila bioraznolikost pošumljavanog područja. Istovremeno je u suradnji s djecom iz Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog te odgojne skupine Jagodice iz Oklaja provedena akcija ručne sadnje 10 dvogodišnjih sadnica kostela te 40 sadnica lavande ispred novog Dječjeg vrtića Suknovci.

Marina Mesarić Radojčin, direktorica internih komunikacija i CSR-a u Ljudskim resursima Privredne banke Zagreb, istaknula je da je okoliš jedan od dionika koji zbog klimatskih promjena traži našu pažnju i hitnu intervenciju te je upravo tu PBZ vidio priliku da direktno doprinese zajednici zajedno sa svojim zaposlenicima.

„U Projektu O2 prepoznali smo inovativno rješenje koje kroz pošumljavanje lokalnim autohtonim vrstama doprinosi smanjenju stakleničkih plinova i istovremeno ne ugrožava bioraznolikost lokacije, što smatramo važnim. Potrebe za pošumljavanjem u Hrvatskoj su, znamo, prilično velike, stoga smo zahvalni i na stručnim smjernicama u odabiru terena te općini Promina koja je prepoznala potencijal ove inicijative koju zovemo – PBZ šuma“, istaknula je Marina Mesarić Radojčin dodavši kako će zasađena stabla i cijela PBZ Šuma rasti zajedno s djecom, učenicima i predškolarcima koji su sudjelovali u akciji pošumljavanja.

Načelnik Općine Promina Tihomir Budanko izrazio je zadovoljstvo što je njegova općina izabrana za ovu hvalevrijednu akciju.

„Zahvalio bih se Privrednoj banci Zagreb te Projektu O2 na čelu s gospodom Goranom Ladišićem i Dušanom Jelićem koji su nas odlučili uključiti u svoj pilot projekt pošumljavanja dronom, ali zahvala i djeci, odgojiteljima i nastavnicima koji su nam danas pomogli. Posljedice klimatskih promjena očituju se svakodnevno, a sadnja drveća način je na koji mi kao pojedinci možemo sudjelovati u stvaranju rješenja za ekološku krizu. Znanstvenici su odavno dokazali da ako nastavimo ovom brzinom potrošnje prirodnih resursa i onečišćenja okoliša nećemo ostaviti zdrav svijet budućim generacijama“, naglasio je načelnik Tihomir Budanko zaključivši kako se akcija provodi s djecom i za djecu kojoj smo obvezni u nasljeđe ostaviti čist i zdrav okoliš.

Ovoj akciji prethodio je webinar „Pošumljavanjem protiv klimatskih promjena“ kojim je Privredna banka Zagreb svoje zaposlenike, u povodu Dana planeta Zemlje, uz pomoć Projekta O2 upoznala s trenutnim stanjem klimatskih promjena, ekološkim uzgojem hrane, biološkom raznolikošću te svime što pojedinac može napraviti kako bi se borio protiv klimatskih promjena. Zaposlenici PBZ-a tada su preuzeli na brigu i njegovanje sadnice stabala koje će u budućnosti presaditi u prirodi. Budući da u Hrvatskoj svaki građanin godišnje proizvede oko 100 kilograma otpada papira i kartona, sljedeći korak akcije PBZ šume bit će usmjeren prema klijentima koje će se pozvati da pređu na e-račune koji su ekološki prihvatljivije, brže i jednostavnije rješenje za spas šuma.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian