Drniški DVD jedini u Šibensko kninskoj županiji 01. lipnja nije počeo sa radom

- 15. lipnja 2022.

Drniški DVD jedini u Šibensko kninskoj županiji  01.lipnja ove godine nije počeo sa radom, odnosno sa angažmanom svojim obučenih sezonaca – vatrogasaca.

Jer nemaju novca.

Ne samo da nemaju novca za njihove plaće, nego nemaju novca ni za popravak i registriranje svojih vozila!

Prema najavama meteorologa, pred nama je natprosječno vruće ljeto, sušno – znači opasno.

Uz to požara i intervencija je već sad drastično više nego u prvih pet mjeseci prošle godine.

Na drniškom području kako smo svjedoci, požari znaju biti razarajući. Posebno na Miljevcima i Promini.

Sa kakvim problemima suočava se DVD Drniš dugogodišnji zapovjednik Mario Vukušić kaže:

 

Na pitanje kako će bez sezonaca do srpnja zapovjednik Vukušić je odgovorio:

 

A  broj intervencija raste:

 

Valja istaknuti i kako naši vatrogasci svojim radom doprinose i na brojne druge načine, odnosno pomažu gdje treba i šta treba:

 

A gdje je nastao problem sa financiranjem? Došlo je do pada prihoda. Od kojih je najznačajnija suradnja sa JU NP Krka.

Naime, uslijed pandemije ugovor sa JU NP Krka nije obnovljen. Prije Covida NP je pratio DVD Drniš sa 137 tisuća kuna godišnje. Ove godine dobili su 19 tisuća kuna iako na području parka vrše intervencije kad god treba – pa su i prije neki dan jednu imali u Roškom Slapu:

 

Ugovor o suradnji  za protupožarnu sezonu ponuđen od strane JU NP Krka, DVD Drniš ni ove godine nije potpisao. Nisu naime zadovoljni ponuđenim uvjetima, sredstvima koja su značajno smanjena, a kako su obrazložili u toj ustanovi – uslijed pada i njihovih prihoda uzrokovanih pandemijom.

– ‘Uslijed pada prihoda JU ‘NP Krka’ uzrokovanih pandemijom, za protupožarnu sezonu 2020. ugovori su smanjeni za postotak smanjenja prihoda, a za protupožarnu sezonu 2021. ugovori s dobrovoljnim vatrogasnim društvima povećani su za postotak povećanja prihoda u odnosu na prethodnu godinu. Isti ugovor predsjednik DVD-a Drniš nije prihvatio potpisati uz obrazloženje da dodijeljena sredstva, usklađena s prihodima Ustanove, ne zadovoljavaju njihove potrebe. S predstavnicima svih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Parka dogovoreno je povećanje iznosa ugovora za 2022. u skladu s postotkom povećanja prihoda u tekućoj godini’ – naveli su u priopćenju iz JU NP Krka u kolovozu 2021. godine.

Zapovjednik Vukušić nam je kazao kako je DVD tu prošlu godinu završio sa 70 tisuća kuna manjka – kojeg su nadoknadili do sada, ali su ostali bez novca.

A kako se plaćaju sezonci?

Država posredstvom županijske vatrogasne zajednice daje mjesečno za plaću vatrogasca sezonca 4 tisuće kuna a još 4 tisuće JLS, jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Drniš. Bruto plaća DVD-ovca sezonca iznosi 8 tisuća kuna.

Kako doznajemo iz gradske uprave – Grad Drniš za vatrogastvo godišnje iz proračuna izdvaja oko 2 milijuna i 100 tisuća kuna, od toga oko 400 tisuća kuna ide DVD-u, ostalo Javnoj vatrogasnoj postrojbi Drniš.

Najavljuju rebalans proračuna u srpnju gdje će im povećati iznos za 10% odnosno prema DVD-u će usmjeriti  još 40 tisuća kuna, što njima međutim – neće biti dovoljno.

Sezonci u brojkama: 2020. godine DVD je imao 20 sezonaca, 2021. godine imali su ih 14, 2022. godine – možda 10.

 

FOTO: Facebook DVD – Drniš

Tagged as

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background