Drniški branitelji obilježili 24. obljetnicu 142. Brigade HV

- 30. studenoga 2015.

Foto: Nino Matić

Godišnjica stvaranja 142. brigade HV obilježena je jučer u organizaciji istoimene udruge polaganjem vijenaca kraj središnjeg križa uz crkvu Gospe od Ružarija u Drnišu, a potom i misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike brigade. Obilježavanju su prisustvovali branitelji, obitelji poginulih pripadnika brigade, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Drniša i susjednih općina, policije, javnih ustanova i političkih stranka. Obilježavanje nakon mise zadušnice nastavilo se u hotelu Park u Drnišu zajedničkim domjenkom branitelja, obitelji poginulih i gostiju.

142. brigadu HV-a utemeljili su prije 24. godine prvog dana prosinca 1991.godine na slobodnom prostoru Zagore dragovoljci Domovinskog rata, mobilizirani obveznici i dio IV. bojne 113. brigade. Kroz njezine postrojbe prošlo je gotovo 7.000 branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 36 poginulo. Više od 2.000 pripadnika ove brigade nositelji su Spomenice Domovinskog rata iz 91. godine ili su odlikovani medaljom Oluja. 142. Brigada pohvaljivana je za junaštvo u Domovinskom ratu. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 22 . svibnja 2006. godine odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog, ujedno odlikovao je nekoliko istaknutih pripadnika brigade Redom Hrvatskog križa i Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH.

Ratni put 142. Brigade u velikom dijelu može se poistovjetiti sa borbom hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu. Naime, bez velikih priprema sa minimum naoružanja i opreme stali su na put neprijatelju i skupa sa ostalim postrojbama Hrvatske vojske zaustavili neprijateljske snage u pokušaju razdvajanja i presijecanje Hrvatske na dva djela. Drniška brigada bila je specifična po tome, jer su njezini članovi bili istodobno branitelji i prognanici. Imali su tu nesreću da su gledali svoj okupirani grad i sela iz neposredne blizine, ali nisu sjedili prekriženih ruku.

Danas možemo reći akcijama u kojima su sudjelovali branitelji iz 142. Brigade krenuo je pobjednički hod Hrvatske vojske prema potpunom oslobađanju Domovine. Od akcija oslobađanja Nos Kalika, Miljevačkog platoa do akcija Ljeto, Oluja i Maestral. Sve postavljene zadaće u aktivnoj obrani, u izobrazbi kao i sve planirane napredne zadaće brigada je izvršila kvalitetno i u zadanim rokovima. Od 30. studenog 1999. godine postrojba ide u 100 % demobilizaciju.

Danas o očuvanju povijesnih tekovina 142. Brigade HV, te prava branitelja stasalih u njenim postrojbama na sebe je preuzela Udruga 142. Brigade, koja je povodom 24. obljetnice zajedno s drniškim ogrankom Matice hrvatske organizirala predstavljanje knjige „Hrvatska u raljama djece komunizma” novinara i publiciste Tihomira Dujmovića.

Foto: Nino Matić

Foto: Nino Matić

Foto: Nino Matić

Foto: Nino Matić

Foto: Nino Matić

Foto: Nino Matić

Foto: Nino Matić


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background