Drniška srednja škola otvara dva nova smjera – administrator i konobar!

- 14. svibnja 2020.

Srednja škola Ivana Meštrovića za upis učenika za sljedeću školsku godinu nudi dva nova trogodišnja programa – konobar i administrator, doznajemo od ravnateljice Martine Jerković,

– ‘Nakon provedene ankete među učenicima osnovcima na drniškom području i podataka sa Zavoda za zapošljavanje o deficitarnim zanimanjima odlučili smo za ta dva smjera tražiti dopusnicu.
I još je cijeli niz drugih razloga zašto baš ta dva usmjerenja. Naime, uvođenje programa konobar, kojeg smo moram naglasiti imali odmah iza rata uz odlično opremeljeni kabinet iziskivalo je manja ulaganja, pa se taj smjer na neki način vraća, a program administrator zbog okrenutosti Hrvatske prema turizmu, jer puno je OPG-ova na našem području, i uz podatke za HZZ-a, kako za konobare tako i za ovaj smjer, zaključili smo da nam treba trogodišnje ekonomsko umjerenje uslijed promjena u ekonomskom poslovanju’.

Dva usmjerenja se gase. Poljoprivredni gospodarstvenik za kojeg već duže vremena nema interesa učenika, pa se praktički sam ugasio te usmjerenje prodavač, jer škola nije ispunila određene postavljene uvjete.

Škola sada učenicima nudi usmjerenja: opća gimnazija, elektrotehnika i računarstvo četverogodišnje i trogodišnje, te ekonomija i administrator četverogodišnje i trogodišnje i sad evo iz područja ugostiteljstvo i turizma, trogodišnji smjer – konobar.

Osnovnu školu u Drnišu ove godine završava 79 osmaša i ravnateljica Jerković nada se dobrom odazivu učenika.

Martina Jerković na dužnost v.d. ravnatelja stupila je u rujnu prošle godine, i od samog početka suočena je sa brojnim izazovima ove iznimno teške i komplicirane školske godine prvo zbog dugog štrajka prosvjetnih djelatnika a sada zbog epidemije koronavirusa. Škola na daljinu dobro funkcionira, kazala je,  i učenici i profesori su se dodatno informatički opismenili,silom prilika, jedino se problemi javljaju u mjestima gdje je internet signal slabiji.

Hoće li učenici imati deficit u znanju tek će se vidjeti, na jesen.

Najteže je maturantima i njihovim roditeljima. Oni se nalaze u osjetljivom životnom razdoblju. Osim što je puno nepoznanica još oko kraja nastavne godine, ocjenjivanja i ostalog, nalaze se i u emocionalno osjetljivom razdoblju. Završetak srednje škole uvijek je stresan, a ove godine pogotovo. Treba im i vrijeme za važne rituale kroz koje su brojne generacije učenika prošle, u smislu održavanja maturalnog plesa, norijade, opraštanja sa srednjom školom.

– ‘Planirano je da ples bude 22. svibnja no taj termin je otkazan, međutim ostavljena je otvorena opcija da se ples ipak održi, ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale u vremenu od lipnja do kolovoza ako bude interesa među maturantima. Ujedno planiramo organizirati i podjelu svjedodžbi kako bi se učenici ipak na neki način oprostili od škole, svojih profesora i međusobno.

Također što se tiče maturalnog putovanja ono je pomaknuto na kraj kolovoza, u dogovoru sa agencijom koju su roditelji odabrali. I vjerujemo da će sve biti u redu. Radimo na tome da im se to ostvari’, poručila je ravnateljica Jerković.

Razgovor sa Martinom Jerković poslušajte u nastavku:

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background