Drnišani proslavili blagdan svog patrona sv. Roka

- 17. kolovoza 2017.

Blagdan svoga sveca zaštitnika sv. Roka i Dan Grada Drnišani su jučer proslavili velikim vatrometom, koncertom Dražena Zečića, svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Drniša na kojoj su podijeljena javna priznanja, svetim misama, polaganjem vijenaca, budnicom gradskim ulicama od strane Gradskog puhačkog orkestra Drniš.

Sveti Roko je zaštitnik grada Drniša gotovo tri stoljeća. Štuje se od vremena kada je kuga vladala gradom i okolnim mjestima, 1731.-1732.
Nakon velikog pomora stanovništva 1731. Drnišani mu podižu kapelu koja je poslije prerasla u crkvu. Nakon što je kuga prošla Sv. Roko postaje zaštitnik grada i svake godine 16. kolovoza održava se misno slavlje i procesija u njegovu čast.
Brojni vjernici od ranog jutra hodočastili su svetom Roku a središnje koncelebrirano misno slavlje uz procesiju gradskim ulicama predvodio je fra Ivan Čikara, dušebrižnik iz Hrvatske katoličke župe u Frankfurtu na Majni, dok dvorište crkvice i ove godine bilo je dupkom puno na večernjoj svetoj misi sa tradicionalnim blagoslovom djece.

Uoči središnje mise kod Središnjeg križa ispred crkve Gospe od Ružarija izaslanstvo Grada Drniša na čelu s gradonačelnikom, mr.sc. Josipom Begonjom, položilo je vijence i zapalilo svijeće u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. Počast su odali župan Goran Pauk i članovi Gradskog vijeća Grada Drniša, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-PU Šibenske, PP Drniš, predstavnici političkih stranaka, ravnatelji proračunskih korisnika Grada Drniša, direktori komunalnih društava.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša na kojoj su dodijeljena javna priznanja.
Nagrada za životno djelo dodijeljena je akademiku profesoru emeritusu dr. sc. Frani Tomiću, za osobite radne i poslovne rezultate i poticaj razvitku gospodarstva na području Grada Drniša, te za zapažena ostvarenja u znanosti i znanstveno-istraživačkom radu. Nagradu Grada Drniša dobilo je Planinarsko društvo “Promina” za rezultate postignute u razvoju planinarske djelatnosti a uručena je tajnici društva Dariji Kulušić, dok je plaketa Grada Drniša dodijeljena trgovačkom društvu Dalmati d.o.o., povodom desete obljetnice rada u turističkoj djelatnosti te za znatni doprinos razvoju turizma na području Grada Drniša, nagradu je primio vlasnik Joško Lokas.

Nagrade i priznanja uručili su predsjednik Gradskog vijeća Ante Pleadin i gradonačelnik Drniša Josip Begonja a koji je u osvrtu na ono što je u gradu učinjeno u proteklih godinu dana kazao:
– ‘Svjedoci smo sve manjeg broja stanovništva koji zbog nemogućnosti pronalaska posla odlaze kako iz Hrvatske tako iz Drniša. Grad svim raspoloživim mjerama nastoji poticati razvoj gospodarstva, u smislu oslobađanja plaćanja komunalnih naknada. Pripremili smo kompletnu projektnu dokumentaciju i ishodovali građevinsku dozvolu za opremanje poduzetničke zone u Drnišu. Projekt je spreman, težak je 5,5 milijuna kuna, javni poziv je raspisan i otvoren do kraja rujna. Mi se nadamo dobiti zeleno svjetlo jer su dva terena u okviru te zone već prodali i na njima se već odvijaju radovi a imamo i iskaz interesa za još dva’, – istaknuo je gradonačelnik Begonja.
U pogledu komunalne infrastrukture gradonačelnik među ostalim navodi projekt plinofikacije Drniša koji je u tijeku, uređenje nerazvrstanih cesta, nadalje završen je projekt vodoopskrbe naselja Miočić i Biočić, u tijeku je obrada prijave za izgradnju reciklažnog dvorišta, potpisani su ugovori kojima su zgrade dječjeg vrtića, srednje škole i tri stambene jedinice za energetsku obnovu dobili preko 6 milijuna kuna:
– ‘Posebno sam zadovoljan uređenjem nerazvrstanih cesta gdje nam je prema tablici prioriteta preostalo urediti još oko 10 kilometara makadamskih cesta što bi trebalo biti završeno u naredne dvije do tri godine. Tada će uz vodu, uz kvalitetnu opskrbu električnom energijom sva naša naselja dobiti pristojne uvjete za život.
Ukupna vrijednost svih projekata iz područja komunalne infrastrukture bilo da je riječ da su financirani od strane Grada, županijskih institucija, državnih javnih poduzeća ili ministarstava ili pak iz fondova EU iznosi oko 39.547.000,00 kn’, rekao je gradonačelnik.
Ukupna vrijednost EU projekata koji su već u postupku realizacije ali i onih koje smo prijavili na razne fondove i čija je obrada u tijeku, iznosi oko 19.690.000,00 kn.
Begonja je izdvojio kako je potpisan Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU o realizaciji projekta „Integrirani program objedinjavanja kulturne baštine Grada Drniša” za mjeru A za što su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 2.782.000,00 kuna.
– ‘Financira se izrada kompletne projektne dokumentacije potrebne za Uređenje Centra za posjetitelje u centru Drniša gdje smo već napravili idejni projekt i zatražili na njega suglasnosti od javno-pravnih tijela, unutarnje uređenje i opremanje bivšeg đačkog doma u hostel kapaciteta 60 kreveta, uređenje utvrde Gradina sa novim sadržajima te obnovu i opremanje bivšeg doma kulture u Siveriću u muzejski prostor posvećen rudarstvu s još nekim novim sadržajima. Početkom ove godine potpisali smo i međupartnerski sporazum za realizaciju projekta „Adriatic canyoning” koji se financira iz INTERREG IPA – programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., u sklopu njegove treće prioritetne osi „Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”. Vrijednost našeg projekta je oko 2.250.000,00 kn, a projektom je predviđeno uređenje Centra kompetencija za razvoj ruralnog turizma, te uređenje i obilježavanje 20 km pješačkih i biciklističkih staza na području Pakova Sela i Pokrovnika’, naveo je među ostalim gradonačelnik.

Svečanoj sjednici nazočili su izaslanik predsjednika Sabora i Vlade RH župan Goran Pauk, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Zagreba Ivica Lovrić, predsjednik Skupštine Šibensko kninske županije Nediljko Dujić, gradonačelnici Skradina i Obrovca Antonio Brajković i Ante Župan, načelnici susjednih općina, crkveni velikodostojnici, ravnatelji i direktori gradskih institucija i tvrtki, te brojni drugi.

Brojne okupljene Drnišane i njihove goste u večernjim satima zabavljao je Dražen Zečić a točno u ponoć priređen je i vatromet.

Galeriju fotografija pogledajte na Facebook stranici Radio Drniša – klikom na poveznicu Proslava Dana grada Drniša i blagdana sv. Roka


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background