Drnišani proslavili blagdan patrona sv. Roka i Dan grada Drniša

- 17. kolovoza 2019.

Rock koncertom Željka Bebeka noćas je završena proslava Dana Grada Drniša i blagdana nebeskog zaštitnika svetog Roka.

Poljana i dio okolnih ulica, bili su u potpunosti ispunjeni s nekoliko tisuća žitelja drniškog kraja i gostiju koji su došli pogledati nastup jednog od najdugovječnijih izvođača rock glazbe s naših prostora.

U dvosatnom programu, nizali su se hitovi iz doba Bijelog dugmeta i Bebekove uspješne solističke karijere.

Točno u ponoć upriličen je i desetominutni vatromet.

Održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša na kojoj su uručene nagrade i priznanja laureatima, što se tradicionalno u prigodi Dana grada dodjeljuju zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Ove godine, Odlukom Gradskog vijeća Nagrada Grada Drniša dodijeljena je Udruzi žena Sv. Roko Drniš, za doprinos u socijalno – karitativnom djelovanju, nagradu je preuzela predsjednica udruge Jugana Kravar, potom Tamburaškom orkestru Krsto Odak, za očuvanje ukupne glazbene kulturne baštine, a nagradu je preuzela voditeljica Milka Tomić, te Mariju Ožegoviću koji je 70 puta dobrovoljno darovao krv.

Plaketa Grada Drniša dodijeljena je Glazbenoj školi Krsto Odak, za zapaženi uspjeh u odgojno – obrazovnom radu a uručena je ravnateljici Ines Topić, kao i Društvu prijatelja Hajduka Drniš za zapažen doprinos u humanitarnom radu koju je primio Željko Meštrović.

Nagrada Grada Drniša za životno djelo uručena je doktorici medicine Omerki Mikulandra za zapažene uspjehe i ostvarenja u zdravstvenoj skrbi, te za humana djela na području Grada Drniša.

– ‘Izražavam svoju zahvalnost, Gradskom vijeću Grada Drniša. Nagradu doživljavam kao javno priznanje za djelo, koje je moje moja liječnička ali prije svega ljudska dužnost. Hvala mom gradu Drnišu, i svima koji su vidjeli plodove moga rada a koji su rezultat životnog odricanja, ljubavi i discipline prema mom životnom pozivu. Bez vas sada ne bi stajala na ovom mjestu. Nagradu posvećujem svojim roditeljima koji su cijeli svoj život utkali u mene i u naš grad, pomagali, i bili mi potpora na mom životnom putu’, kazala je doktorica Mikulandra.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, u ime predsjednice RH i predsjednika Vlade župan Šibensko-kninski Goran Pauk, saborski zastupnici Miro Kovač, Ante Bačić, ministar uprave Ivan Malenica, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, predsjednik Skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić, dožupanica Darija Puljić, gradonačelnik Knina, Marko Jelić, gradonačelnik Skradina Antonio Brajković, dogradonačelnika Šibenika Dane Mileta, gradonačelnik Obrovca Ante Župan, ravnateljica JU NP Krka Nella Slavica, načelnici susjednih općina, gospodarstvenici s područja Grada Drniša, direktori gradskih javnih poduzeća, ravnatelji ustanova, branitelji i invalidi Domovinskog rata, te crkveni velikodostojnici na čelu s župnikom fra Damirom Ćikarom.

Nazočnima se prvo obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša Ante Pleadin a potom je gradonačelnik Drniša Josip Begonja, nabrojao projekte koji su provedeni ili se provode sa svrhom podizanja kvalitete života na području Grada Drniša te kojima je cilj stvaranje infrastrukturnih preduvjeta za razvoj a mahom su sufinancirani europskim novcem te istaknuo kako je najveći drniški problem demografske prirode:

– ‘U svom izlaganju osvrnut ću se na ono što smo uradili ili započeli raditi u proteklih godinu dana, „od Dana grada do Dana grada“. Popriličan je broj projekta posebno onih koji su sufinancirani iz fondova EU ili iz nacionalnih izvora financiranja koje smo u proteklih godinu dana završili, započeli s realizacijom ili ugovorili početak njihove realizacije. Neke od njih ću istaknuti:

 • Završen je projekt izgradnje nerazvrstane ceste u stambenom naselju PAZAR
 • Završen je projekt uređenja Centra za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu
 • Završen je projekt uređenja Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića u Radoniću
 • Završen je projekt rekonstrukcije gradske tržnice u Drnišu
 • Završen je projekt izgradnje pješačko-biciklističke staze Pakovo selo-Pokrovnik u duljini od oko 20 km
 • Završen je projekt izgradnje Reciklažnog dvorišta u Drnišu
 • Obavili smo uređenje dijela nerazvrstanih cesta u Pakovu selu
 • Završena je 1. faza izgradnje fekalne kanalizacije na predjelu Balek
 • Od strane ŽUC-e Šibensko-kninske županije završena je izgradnja rotora u Kaočinama te su završeni radovi na dijelu ceste od Kulušića oštarije do skretanja za Bogatiće
 • Završene su rekonstrukcije županijske ceste od Širitovaca do Brištana te od Miočića do Kanjana
 • Završili smo s izradom tehničke dokumentacije za izgradnju Vatrogasnog doma što je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te smo podnijeli zahtjev za izdavanje građevinske dozvole
 • U tijeku je realizacija projekta izgradnje dječjeg vrtića u Drinovcima
 • U tijeku je rekonstrukcija ulice Ivana Meštrovića od Drniša do Siverića te rekonstrukcija dijela ceste uz jabuku u Siveriću. Tim projektom je obuhvaćena izgradnja fekalne i oborinske kanalizacije, izgradnja javne rasvjete te nogostupa u duljini od oko 2.000 metara te izgradnja plinovoda.
 • U tijeku je realizacija programa ZAŽELI -Zpošljavanje žena u dobi od 50 i više godina koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda
 • Također u tijeku je realizacija programa „Osposobljavanjem do zaposlenja“ koji se isto sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda
 • U tijeku je postavljanje javne rasvjete u poduzetničkoj zoni u Radoniću
 • Započela je realizacija projekta „Uređenja pješačko-biciklističke staze Promina u okviru EU projekta Revitalizacija drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom NATURA 2000“, a uskoro kreće u okviru istog projekta, uređenje hostela u bivšoj školi u Bogatićima. Ovaj projekt realiziramo zajedno s partnerom JU Priroda Šibensko-kninske županije
 • Ugovoreno je projekt koji se sufinancira sredstvima EU „Razvoj gospodarstva Grada Drniša kroz ulaganja u poslovnu zonu“
 • Ugovorena je realizacija projekta WiFi4 EU koja se sufinancira sredstvima EU.
 • Očekujemo uskoro i ugovaranje projekta koji će se financirati iz fonda za ruralni razvoj EU a to je izgradnje kanalizacijske mreže te rekonstrukcija vodoopskrbe u naselju Badanj

Ovih dana prijavili smo se i na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sufinanciranje EU projekata, i to naša dva projekta za sufinanciranje. Isto tako, prijavili smo se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s dva nova projekta primjene koncepta „pametnih gradova“. Radi se o projektima implementacije pilot projekta sustava upravljanja javnom gradskom rasvjetom i implementaciji pilot projekta sustava mjerenja kvalitete zraka na području Grada Drniša.

Ukupna vrijednost svih nabrojanih realiziranih projekta, kao i onih čija je realizacija u tijeku ili su u ovom trenutku ugovoreni je oko 85.000.000,00 mil. kuna od čega se oko 65% odnosi na bespovratna sredstva EU, a ostala sredstva su iz nacionalnog proračuna, proračuna ŽUC-a ili Grada Drniša. Također, u pogledu razvoja ruralnog turizma za prvih VII. mjeseci bilježimo porast noćenja od 19% u odnosu na prošlu godinu za isto razdoblje’, kazao je gradonačelnik Josip Begpnja a potom iznio i neke druge podatke:

– ‘ Grad Drniš nisu mimoišle demografske poteškoće koje pritišću cijelu Republiku Hrvatsku, a male općine i gradove na poseban način. U proteklih 5 godina broj umrlih na području Grada Drniša je preko 620 osoba, a broj novorođenih je znatno ispod 250 osoba. Ako ovim podacima dodamo procijenjeni broj mladih od preko 300 osoba,koji su kao i mladi iz drugih dijelova Hrvatske otišli trbuhom za kruhom u inozemstvo, onda nije potrebno posebno isticati kakva nam je trenutna demografska slika, ali i kakva nam je demografska budućnost. Ovakvo stanje ima svoj višestruko negativan odraz od gospodarstva do broja polaznika učenika u našu srednju školu u kojoj je iz godine u godinu sve manje učenika. Ovi demografski podaci bacaju sjenu na sve uvodno nabrojane projekte koje smo već realizirali ili ih upravo realiziramo, jer zbog demografske slike znamo se upitati:za koga su svi ovi projekti ako nam drniški kraj ostane demografski prazan.

Uvjeren sam da je potrebno brojne razvojne i druge strategije koje su već donesene na svim razinama vlasti od državne, područne do lokalne, prije svega vođeni činjenicama demografskog stanja, nužno mijenjati u svom sadržaju,ali i u dinamici provedbe jer za demografiju sve mora biti još više i još konkretnije fokusirano na poduzimanju sveobuhvatnih mjera kako prije svega zadržati mlade ljude na ovim prostorima, kako privući ulagače da investiraju u razvoj gospodarstva upravo na ovim lokalnim slabo razvijenim sredinama, kako pomoći postojećim lokalnim poduzetnicima napose proizvođačima da zadrže razinu zaposlenosti jer kao što jedna izreka kaže:svako radno mjesto na ovim područjima radi opstanka stanovništva zlata vrijedi.

Zato nam je potrebno da se svi potrudimo svatko u okviru svojih nadležnosti, da prije svega gospodarstvenici to zlato,ta radna mjesta zadrže, kažem svi,jer mi sami tu puno ne možemo učiniti!’ – kazao je u svom govoru gradonačelnik Begonja.

Prigodnim govorima obratitili su se i ministar uprave Ivan Malenica, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev i župan Goran Pauk. Svečanu sjednicu svojim nastupom uveličali su Klapa Drniš i Gradski pjevački zbor Neuma.

Sv. Roka, nebeskog zaštitnika grada, brojni vjernici slavili su jučer na središnjem misnom slavlju u župnoj crkvi Gospe od Ružarija, koje je predvodio mons. Milan Stipić administrator križevačke biskupije. Svečanost misnog slavlja započela je procesijom s kipom zaštitnika od crkve sv. Roka, ulicama grada do župne crkve.

Nakon završetka mise kip sv. Roka vraćen je u njegovu crkvu na Gradini, kojoj su od ranog jutra hodočastili brojni vjernici i sudjelovali na misama što se jednom godišnje, upravo na blagdan sveca, u njoj služe. Ispred crkvice održan je sinoć i tradicionalni blagoslov djece kojeg je predvodio novi župni vikar fra Ante Prološčić.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian