Drniš više ne zagađuje Čikolu i Krku

- 5. lipnja 2018.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković danas su u Drnišu na prigodnoj svečanosti službeno u rad pustili uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Drniša.
Cijelo proteklo desetljeće, dvije garniture gradske vlasti, prva na čelu sa pokojnim gradonačelnikom Antom Dželalijom, te aktualna na čelu sa gradonačelnikom Josipom Begonjom radile su na izgradnji kolektora i na koncu uređaja koji će, sakupljene industrijske i kanalizacijske otpadne vode, pročišćavati.

– ‘Riječ je o realizaciji projekta “Unaprjeđenje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za Grad Drniš” koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU iz predpristupnog fonda IPA komponenta IIIb, Regionalni razvoj-zaštita okoliša. Ovaj projekt je nastavak dugogodišnjih napora Grada Drniša da se riješi problem otpadnih voda kako ne bi zagađivali rijeku Čikolu, a samim tim i Krku, što je vrlo značajno za očuvanje Nacionalnog parka Krka.
Sve skupa započelo je još prije deset godina, 2008. godine kada je kroz program Europske investicijske banke u radove rekonstrukcije kanalizacije kroz uži centar grada Drniša investirano oko 1.100.000 eura, dok za sam otkup zemljišta, dokumentaciju i rješavanje imovinskih odnosa Grad Drniš uložio je vlastitih 700.000 eura. Potom su Hrvatske vode i Delegacija Europske komisije u RH prepoznale napore Grada Drniša i pomogli realizaciju projekta, na koncu odobrenog od strane Europske komisije ukupne vrijednosti 6.450.000 eura od čega je udio iz Proračuna Republike Hrvatska bio oko milijun i 700 tisuća eura’ – kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja, prilikom svečanog službenog puštanja u rad drniškog pročistača.

– ‘Nije mala stvar završiti projekt vrijednosti preko šest milijuna eura i to uglavnom sredstvima EU a da niste participirali svojim sredstvima, to je za lokalnu sredinu velika stvar. Možda našim današnjim činom samog puštanja u rad pročistača i nije očito poboljšanje kvalitete života ali ovo je zaista ogroman doprinos Grada Drniša u očuvanju okoliša, i u zaštiti jednog od najsjajnijih bisera u nizu hrvatskih prirodnih ljepota, rijeke Krke kao i rijeke Čikole. Ja zaista čestitam svima koji su sudjelovali i doprinijeli’, kazao je ministar Tomislav Ćorić prilikom današnje svečanosti.

– ‘Cilj je bio zaštita najvrjednijih resursa Hrvatske, a to Čikola i Krka jesu, i zadovoljstvo mi je što smo u tome uspjeli. Ovo je uređaj trećeg stupnja, ekvivalent stanovnika od 5 tisuća, ali tu nećemo stati, koordiniramo aktivnosti, ide i rekonstrukcija državne ceste u okviru koje nastavljamo sa daljnjom izgradnjom kanalizacijske mreže’, najavio je direktor Đuroković, dodajući da će Hrvatske vode i dalje pratiti drniške projekte.

– ‘Zaista nema boljeg načina za obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša nego upravo na ovaj način, puštanjem u pogon pročistača otpadnih voda za Grad Drniš čime ćemo bitno smanjiti pritisak na okoliš na ovom području. Vodni resurs osnova je održavanja života, a posebno kad govorimo o vodoopskrbi. Važnost realizacije ovog projekta nije samo za Grad Drniš već i za cijelu županiju i šire. Ovaj opsežan i zahtjevan projekt nije bilo moguće provesti bez tijesne suradnje Ministarstva, Hrvatskih voda, Grada Drniša, RAD-a, stoga čestitam svima skupa na izvrsno odrađenom poslu’, kazao je župan Goran Pauk.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, predsjednik Županijske skupštine Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić, zamjenica župana Darija Puljić, direktor tvrtke Rad d.o.o. Drniš za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju Davor Jakelić, Mate Burić direktor tvrtke MIAB, ravnatelj JU NP Krka Krešimir Šakić i drugi.
Uređaj je pri puštanju u pogon blagoslovio fra Damir Čikara.

Projekt je obuhvatio rekonstrukciju sustava vodoopskrbe u duljini cca 4.6 km., kao i izgradnju i rekonstrukciju kanalizacijskog sustava duljine cca7 km, mapiranje i inspekciju postojećih kanalizacijskih cijevi (cca 1,3 km) te izgradnju glavnog kolektora do UPOV-a (0,8 km).

Grad Drniš nastavlja sa daljnjom izgradnjom kanalizacijske mreže. Nedavno je potpisan ugovor između Grada Drniša i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za realizaciju projekta izgradnje kanalizacijskog sustava i priključenja na uređaj četvrti Balek, a u suradnji s Hrvatskim vodama pristupit će se uskoro i realizacija dijela kanalizacijskog sustava za naselje Badanj i njihovo priključenje također na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna vrijednost ovog investicijskog pothvata procijenjena je na cca 5 mil. kuna.

Ministar Tomislav Ćorić i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potom su u pratnji direktora tvrtke Drnišplast d.d. Josipa Dičaka obišli pogone tvrtke Drnišplast d.d., koja se bavi proizvodnjom polietilenskih plinskih i vodovodnih cijevi te zapošljava četrdeset djelatnika.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian