Drniš danas slavi Dan Grada i blagdan njegova zaštitnika sv. Roka

- 16. kolovoza 2016.

Foto: Josip Živković

16. kolovoza Crkva liturgijski časti svetog Roka, sveca koji je izložio svoj život pogibelji skrbeći se za oboljele od kuge, te je na kraju i sam od nje preminuo. Iznimno je štovanje toga sveca u katoličkoj tradicijskoj baštini Hrvata. Sveti Roko rođen je u Montpellieru, u Francuskoj, oko 1348., preminuvši 16. kolovoza 1376. Odmah je proslavljen raznim čudesnim znakovima. Vjernici ga zazivaju u raznim potrebama, a posebno u zaštitu od zaraznih bolesti. I Drnišani su mu nakon velikog pomora stanovništva 1731. godine kada je gradom i okolnim mjestima harala kuga podigli kapelu koja je kasnije postala crkva. Od te godine sv. Roko zaštitnik je Drniša. I ove godine brojni vjernici već od ranog jutra hodočastili su u crkvicu sv. Roka gdje su jutros služene prve jutarnje mise u 6.30, 7.30 i u 8.30 za bolesnike. U 9.30 sati iz crkve sv. Roka krenula je procesija s kipom zaštitnika ulicama grada do župne crkve Gospe od Ružarija gdje je od 10 sati svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio novi drniški župnik fra Damir Čikara u nazočnosti svećenika iz župa drniškog dekanata, među kojima je bio o. Milan Stipić, grkokatolički vikar za Dalmaciju. Po završetku mise, procesijom u kojoj je tradicionalno sudjelovao i Gradski puhački orkestar, svečev kip vraćen je u crkvu sv. Roka gdje će večeras u 19 sati biti misa zahvalnica s blagoslovom djece. Proslavi je prethodila trodnevnica od 13. do 15. kolovoza, krunica, pobožnosti sv. Roku i misa, poslije koje je bilo klanjanje.

Dan grada i blagdan njegova patrona, Drnišanima jutros budnicom najavili su glazbari, potom su u 9 sati i 30 minuta izaslanstva predvođena čelnicima Grada Drniša položila vijence kod spomen križa ispred crkve Gospe od Ružarija u spomen na stradale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Foto: Josip Živković

U popodnevnim satima u 17 sati u velikoj gradskoj vijećnici održat će se svečana sjednica drniškog Gradskog vijeća na kojoj će se vijećnicima i gostima uz predsjednika Gradskog vijeća Antu Galića, obratiti i gradonačelnik Josip Begonja. U nastavku sjednice biti će podijeljena i ovogodišnja gradska priznanja što se tradicionalno u prigodi Dana Grada dodjeljuju zaslužnim pojedincima i kolektivima. Kako je odlučilo Gradsko vijeće Nagradu Grada Drniša dobit će Tonći Parat za pedesetogodišnje dostignuće i doprinos na unapređenju glazbene kulture na području Grada Drniša u Gradskom puhačkom orkestru Drniš, te Đuro Perlić povodom jubileja – deset godina emitiranja radio kolumne Drnišanac na Radio Drnišu. Skupna nagrada Grada Drniša bit će dodijeljena Tomislavu Ožegoviću povodom 71-og dobrovoljnog darivanja krvi i Hrvoju Tomiću povodom 70 puta darovane krvi. Plaketu će dobiti Župa Presvetog Imena Isusovog iz Drinovaca povodom 40–godišnjeg izdavanja lista “Miljevci” kao i Robertina Hrstić za desetogodišnji kulturni i pedagoški rad u razvoju kazališne tradicije i dramskog odgoja kroz kazališnu radionicu ‘Mali meštar’ što djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu. Svečanu sjednicu Gradskog vijeća možete pratiti u izravnom prijenosu u programu Radio Drniša.

Dodajmo kako u organizaciji Grada Drniša večeras je završnica svečanosti obilježavanja Dana grada uz mali sajam domaćih proizvoda na Poljani od 17 sati i koncert Maje Šuput u 21.30 sati.

Foto: Josip Živković

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background