Diplome za polaznice tečaja šivanja

- 6. prosinca 2013.

Uz financijsku podršku Francuskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, Organizacija za građanske inicijative u partnerstvu s Udrugom “Žena” iz Drniša te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje tijekom 2013. provodila je projekt “WIN – neovisna žena”, zahavljujući kojem je 15 dugotrajno nezaposlenih žena s područja Šibensko-kninske županije, završilo tečaj šivanja.

Povodom uspješno okončanog projekta u prostorijama Društvenog doma u Drnišu u nazočnosti Frédérica Frapaisa, atašea za administrativnu i europsku suradnju Francuskog veleposlanstva u Zagrebu, gradonačelnika Drniša Josip Begonja, Luke Petrine voditelja šibenske ispostave Zavoda za zapošljavanje sudionicama tečaja krojenja i šivanja danas su uručeni certifikati o uspješno završenoj obuci.
Predsjednica udruge Žena iz Drniša Milena Perčin zahvalila je Francuzima na potpori od 10.000 eura, zahvaljujući kojoj su nabavili 15 šivaćih strojeva na kojima je žene u osnove krojenja i šivanja obućila trenerica iz Pučkog otvorenog učilišta Knin.

– “Žene koje su danas dobile certifikat krojenja i šivanja što će im se upisati u radnu knjižicu, ove strojeve moći će odnijeti svojoj kući gdje će šivati po narudžbi i biti plaćene po broju sašivenih predmeta. One će na taj način biti ekonomski neovisne kroz rad u socijalnom poduzeću koje je u fazi osnivanja”, kazala je Milena Perčin.

Pozdravljajući projekt koji daje šansu nezaposlenim ženama gradonačelnik Josip Begonja kazao je kako će grad i dalje pomagati rad drniških udruga prema svojim mogućnostima, te se nada da će žene koje su prošle edukaciju pronaći posao. Osnivanje socijalnog poduzeća ocijenio je putokazom za moguće pravce samozapošljavanja osobito žena, koje su najbrojnije i na drniškom Zavodu za zapošljavanje.

Luka Petrina voditelj Zavoda za zapošljavanje Šibensko-kninske županije koji je bio partner projekta, ocijenio ga je vrlo uspješnim. Ujedno je upozorio da su žene najbrojnije na listi čekanja za posao, pa je cilj povećati zapošljivost žena kreirajući nove i inovativne modele potpore i pružajući direktnu potporu nezaposlenim ženama za njihovo aktivno sudjelovanje na tržištu rada.
Zadovoljne polaznice svojim će znanjima moći kreativno same stvarati, a što su naučile i napravile tijekom petomjesečnog tečaja namjeravaju pokazati građanima na modnoj reviji.

Frédéric Frapaise koji im je uručio diplome u ime Francuskog veleposlanstva u Zagrebu, kazao je da ga raduje što su mogli pružiti direktnu potporu nezaposlenim ženama za njihovo aktivno sudjelovanje na tržištu rada. Nada se da će i poslodavci, kao i javnost uopće, doprinijeti rodnoj ravnopravnosti u svijetu rada za kuju se zalažu svi u EU.

Danas je ujedno predstavljan i Program rodne ravnopravnosti u ruralnom razvoju, kojim se želi omogućiti i jačanje uloge žena u programima ruralnog razvoja te poboljšati pristup žena razvojnim programima u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Španjolskoj.
Projektom su umrežene udruge koje se bave promocijom ravnopravnosti spolova i ruralnim razvojem. Formirane su regionalna i nacionalna mreža za ruralni razvoj, odnosno nacionalna Mreža za pitanje rodne ravnopravnosti u ruralnom razvoju.
U mrežu je uključeno 16 organizacija i udruga, s drniškog područja uz Udrugu ‘Žena’ i Udruga žena’ Sv. Roko’, te Etno udruga Petrovo polje iz Gradca.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background