Deset godina Udruge žena „Sv.Roko“ Drniš

- 11. studenoga 2013.

Udruga žena „Sv.Roko” Drniš jučer je prigodno u svojim prostorijama na Lovačkom trgu obilježila desetu obljetnicu djelovanja.

Foto: Udruga žena "sv. Roko" Drniš

„Udruga „Sv Roko” utemeljena 2003. godine kao boćarski klub. Krenuli smo najprije spontano sa željom da se družimo i rekreiramo uz balote. Napravile smo same zog , organizirale natjecanja, ugostile brojne ekipe balotašica ,a kasnije druženje drniških žena pretvorilo se u nešto više. Od tada do danas ova je udruga pokrenula više humanitarnih i drugih akcija , radionica i tribina. Danas nam je osnovna djelatnost njegovanje kulturne baštine i tradicijskih zanata .”, kazala je Milka Kontić predsjednica Udruge žena „Sv .Roko”.
Udruga žena „Sv.Roko” sudionikje i niza manifestacija i sajmova što su organiziraju u našem gradu i županiji, a nerijetko i na sajmovima u susjednim županijama. Udruga se bavi i edukacijom žena kroz tribine, radionice i seminare. Udruga je nekoliko godina organizirala i Drniški krnjeval te i prvu plesnu školu u Drnišu.
Sve to na rade na dobrovoljnoj osnovi . Dvadesetak aktivnih žena, različitih profesija i svjetonazora svih ovih deset godina složno djeluje, što drže svojim najvećim uspjehom.
U suradnji sa Ministarstvom kulture organizirale su tečaj veza za žene , unaprijedili izradu tradicionalne drniške kape,te u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića izradili prepoznatljive drniške suvenire.Udruga žena „Sv.Roko” s drugim drniškim udrugama pokrenula je i Projekt “SUVEZ” – uključivanje žena u održivi razvoj ratom pogođenih područja kojeg je financirala Europska unija ,a od proljeća ove godine zajedno sa još 12 udruga sa šireg prostora Hrvatske,osnivačice su i Mrežne udruge „Mreža za pitanja rodne ravnopravnosti u ruralnom razvoju”.
„Danas deset godina poslije mogu reći da smo udruga s dobrim temeljima i nadogradnjom, a najveće nam je želja da se Udruga proširi,dase u naš rad priključe mlade kreativne žene koje još uvijek imaju stanovitu kočnicu .Mi smo otvorena udruga za sve.”, kazala je dopredsjednica Udruge žena „Sv.Roko” Anita Patiera Matić.
Sinoćnjoj proslaviuz članice Udruge , predstavnike drugih drniških udruga, javnih ustanova i tvrtki nazočioje i gradonačelnik Drniša Josip Begonja. Svečanost svojim nastupom uveličala je klapa „Drniš”.

Foto: Udruga žena "sv. Roko" Drniš

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background