Čovjek velikog srca: Predsjednica RH odlikovala Antona Vukičevića iz Drniša

- 30. listopada 2019.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je u utorak, 29. listopada 2019., odlikovanja dobrovoljnim darivateljima krvi za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi i krvnih sastojaka u 2017. godini, a u povodu nedavnog obilježavanja Dana darivatelja krvi Republike Hrvatske.
Za darivanje krvi više od stotinu puta za muškarce, odnosno više od sedamdeset pet puta za žene, predsjednica Grabar-Kitarović odlikovala je ordenom Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske ukupno 137 dobrovoljnih darivatelja krvi.
Među njima je kao jedini iz Dalmacije odlikovanje primio Anton Vukičević iz Drniša, koji je krv darovao 109 puta!!!

– ‘Osjećaj je bio super’, kazao nam je Anton netom nakon uručenog priznanja.

Prvi put krv je darovao kao srednjoškolac, za vrijeme Domovinskog rata, u Splitu, 1993. godine. Krv potom daruje redovito od povratka u Drniš, četiri puta godišnje.

–  ‘Ne krije se tu neka velika priča. Dobar je osjećaj činiti dobro. Lijepo je kad imate priliku nekome pomoći da to i učinite’, skromno će ovaj 44. godišnjak, po struci elektrotehničar, djelatnik HEP-a.

Jako je, kaže,  ponosan na sve ljude koji u Drnišu daruju krv,

– ‘Doktori mogu potvrditi da je odaziv konstantno odličan za ovako mali grad. U jednoj akciji prikupimo sedamdesetak doza. Od kako smo prije četiri godine iz prostorija Crvenog križa, koje su nam postale tijesne, akciju premjestili u prostorije drniškog GSS-a, imamo i bolje uvjete’, kazao nam je Anton koji je i član HGSS-a već više od deset godina.

I tu njegova priča ne staje. Dapače.
Anton nekoliko puta godišnje odlazi i u KBC Split na tromboferezu,

– ‘Aparat separira samo trombocite. Postupak traje preko sat vremena. Za to sam slučajno saznao. U Drnišu je bila akcija darivanja, kojoj nisam mogao prisustvovati jer sam bio u Divuljama na helikopterskom dežurstvu, a da ne bi izgubio ritam, krv sam išao darovati u Split i saznao da postoji i trombofereza. Trombociti su uglavnom namijenjeni anemičnoj djeci’, kazuje Anton.

Na naš upit zanima li ga gdje je završilo toliko doza njegove 0+ krvi spremno odgovara da o tome uopće ne razmišlja, nego mu je samo žao kad čuje da, uglavnom ljeti, zalihe budu gotovo iscrpljene, a on se ne može odazvati na apele bolnica jer bio to bilo previše.

Svoj ritam darivanja krvi održati će, kaže, koliko god bude mogao, ovaj čovjek velikog srca.

FOTO: Ured predsjednice RH – Anton Vukičević sa ostalim darivateljima krvi na fotografiji je u zadnjem redu

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian