Brojni građani Praznik rada proslavili na Promini uz besplatan grah

- 1. svibnja 2013.

Grad Drniš i Turistička zajednica Grada Drniša ove godine pobrinuli su se da se Praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika obilježi i kod nas. Prvomajsko druženje upriličeno je u Planinarskom domu na Promini.
I gradonačelnik Drniša Josip Begonja i direktorica TZ-a Josipa Čupić, složni su naime da Prominu treba više promovirati kao drnišku izletničku destinaciju.
Iza 12 sati gradonačelnik Begonja, direktorica Čupić, dogradonačelnik Nikola Lovrić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Drniša dr. Emalija Čupić Gović, ravnateljica Dječjeg vrtića Niveska Vlaić i drugi podijelili su okupljenima oko 120 porcija prazničkog graha sa kobasicama, pripremljenoga u drniškom hotelu ‘Park’.
Tijekom dana Prominom je procirkuliralo dvjestotinjak građana koji su slobodni dan željeli provesti u lijepoj prirodi nadomak Drniša. I dok su se jedni organizirali za cjelodnevni piknik te sa sobom ponijeli brojne rekvizite, drugi su u dom došli samo na druženje i na kavu. Putem smo sreli i brojne planinare koji su Prominu na Praznik rada osvojili pješice.
Podsjećamo kako je planinarska kuća na Promini od strane Hrvatskog planinarskog saveza i u konkurenciji od 150 planinarskih objekata u Hrvatskoj proglašena za najbolje održavani objekt u 2012. godini. U izradi je planinarska karta Promine koja će zainteresiranim građanima predstaviti njezine potencijale. Ove godine ocrtano je desetak kilometara novih staza, a postavljen je i dio novih putokaza zahvaljujući angažmanu i volonterskom radu članova Planinarskog društva Promina.
Međunarodni praznik rada u cijelom se svijetu obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1886. godine. Tada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je osuđeno na smrt. Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom.
Praznik je u Hrvatskoj prvi put obilježen 1890. godine u Zagrebu, u Maksimiru.

praznik-rada-8

praznik-rada-7

praznik-rada-6

praznik-rada-5

Praznik-rada-4

Praznik-rada-3

praznik-rada-2

praznik-rada-1


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background