Poražavajući podaci o broju učenika koji žele u drnišku srednju školu

- 13. srpnja 2018.

Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš, dobila je prve informacije o broju učenika koji imaju želju upisati jedan od četiri obrazovna programa koje škola nudi. Rezultati su zapravo neugodno iznenađenje jer je želju za upisom u drnišku srednju školu izrazio do sad najmanji broj učenika. Negativni trend se nastavlja i ovu godinu, jer je želju za upisom u srednju školu u Drnišu izrazilo samo 44 učenika koja su ovog lipnja završili osnovnu školu u Drnišu.

Ovu nimalo ugodnu situaciju prokomentirao je ravnatelj srednje škole profesor Ivan Zeljko.

– Da vam budem iskren, negativno sam iznenađen. Mislili smo da, u odnosu na broj učenika koji završavaju osmi razred i na temelju dosadašnjih procjena koje smo imali prijašnjih godina, je broj učenika trebao biti veći.

Iz osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog 74 učenika su završila osmi razred, a iz srednje škole očekivali su na temelju projekcija iz proteklih godina da barem 70% tih učenika nastavi svoje obrazovanje u Drnišu.

–  Mi smo mislili da bi mogli oko 55 učenika dobiti ili privoliti da upišu našu srednju školu no trenutno imamo prijedlog od 44 učenika.

Doznajemo kako čak 20 učenika osnovne škole, Srednju školu Ivana Meštrovića nije uopće prijavilo kao prioritet za upis. Nije poznat razlog zašto učenici ne žele upisati Srednju školu Ivana Meštrovića u Drnišu, ali ravnatelj Zeljko ističe kako je program koji škola nudi kvalitetan.

– Mislim da pogotovo kada naši učenici završe gimnaziju, da su završili dosta kvalitetan program, da smo ipak dovoljno dali da mogu upisati i dobre fakultete. Evo i ova generacija zadnja, danas smo imali rezultate državne mature – iako su privremeni, ali ispitni koordinator je rekao da je iz gimnazije nekoliko učenika upisalo svoje prve želje. Medicinu, farmaciju, građevinu, pa čak i pravo, znači elitni fakulteti, ne samo u Splitu nego i u Zagrebu.

Pitali smo ravnatelja Zeljka može li se ovaj negativni trend zaustaviti otvaranjem novog obrazovnog programa umjesto nekog od postojećih programa.

– Da bi vi upisali neko novo zanimanje, neki novi smjer, taman da imate dopisnicu od ministarstva, ali ako to zadnje tri godine niste tražili morate ponovno slati zahtjev. Da bi vi imali neko usmjerenje onda morate prikupiti što vam kaže županija Šibensko-kninska,  što vam kaže Gospodarska komora, što vam kaže Obrtnička komora odnosno gospodarstvo ovog kraja.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian