Drniški branitelji kamen su temeljac Hrvatske vojske (FOTO)

- 28. studenoga 2011.

Više od tisuću branitelja, pripadnika drniške brigade postrojilo se u subotu navečer na Poljani u Drnišu povodom obilježavanja 20. obljetnice osnutka 142. brigade HV-a.

Postrojavanje i druženje branitelja bila je završnica trodnevnih svečanosti koje je organizirala Udruga branitelja i prijatelja 142. brigade, a u okviru kojih je otvorena izložba ratnih fotografija u Gradskom muzeju Drniš, uz nastup klape Drniš. Održan je i koncert u Župnoj crkvi Gospe od Ružarija na kojem su nastupili Tamburaški orkestar Krste Odaka iz Drniša i šibensko Kolo.

U subotu program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve one koji su život položili na oltar Domovine, kod Spomen križa kod Župne crkve Gospe od Ružarija. Potom je služena sveta misa zadušnica koju je predvodio biskup šibenski mons. Ante Ivas.

Svečanim postrojem 142. brigade na Poljani je zapovijedao pukovnik Mario Lilić koji je prijavak izvršio brigadnom generalu Mladenu Fuzulu.

Nakon državne himne u izvedbi Gradskog puhačkog orkestra Drniš i minute šutnje za sve poginule pripadnike 142. brigade i sve ostale koji život dali sa slobodnu Hrvatsku braniteljima su se obratili predsjednik udruge drniških branitelja Joško Ćevid i gradonačelnik Drniša Ante Dželalija.

142. brigada Hrvatske vojske ustrojena je 01. prosinca 1991. godine. Prvo zapovjedništvo formirano je na slobodnom prostoru Zagore.
Pripadnici brigade sudjelovali su u akcijama od Miljevačkog platoa i Maslenice do južnog bojišta i akcija Oluja i Maestral.

Od osnutka brigade do posljednje demobilizacije kroz postrojbu je prošlo oko 7 tisuća pripadnika. Sve postavljene zadaće u izobrazbi, aktivnoj obrani, kao i sve planirane napredne zadaće brigada je izvršila kvalitetno i u zadanim rokovima.

U tijeku postojanja i rada 142. brigade odnosno pukovnije 39 pripadnika smrtno je stradalo, veliki je broj ranjenih odnosno oboljelih.
Spomenice Domovinskog rata dobilo je 2.249 pripadnika, odličje Oluja 2.104 a odličje Ljeto 1995. godine 248 aktivnih učesnika.

Od dana 30. studenog 1999. godine postrojba ide u 100 – postotnu demobilizaciju.
Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 22 . svibnja 2006. godine 142. brigada Hrvatske vojske odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog.

– “Tko je mogao sedamdesetih ili osamdesetih godina pomisliti da će Hrvatska biti slobodna, da će biti zemlja članica NATO saveza, na ulasku u EU. Svega toga ne bi bilo, ništa se ne bi postiglo, sve bi bio nedosanjani san da nije bilo hrvatskih branitelja, da nije bilo onih koji su spremni život dati za slobodu Domovine. Ovdje odajem priznanje vama najboljim hrvatskim vitezovima. Povodom 20. obljetnice osnutka 142. brigade Hrvatske vojske valja nam odati počast onima koji su nas u ratu vodili, od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana,  ratnog ministra Gojka Šuška, do svih naših ratnih zapovjednika, naših generala ma gdje bili. Treba im odati počast i reći jedno veliko hvala. Domovinski rat bio je pravedan, bio je obrambeni, osloboditeljski. Nećemo i ne smijemo dozvoliti da relativizira istina Domovinskog rata. Da se zamagli činjenica tko je bio žrtva a tko agresor, da naša djeca ne znaju tko nas je napao, spaljivao, poharao i zašto. To nije bila birtijska tuča. Hrvatska je bila izložena nesmiljenoj velikosrpskoj agresiji. U nametnutom ratu mi smo se unatoč vojnoj premoći agresora uspjeli obraniti. To su temelji naše slobodne Domovine danas. Naša djeca moraju znati da su im očevi bili branitelji, časni hrabri pobjednici. Sa osjećajem ponosa moraju graditi budućnost naše Domovine. Čestitam Vam dvadesetu obljetnicu ratne slavne drniške 142. postrojbe”, kazao je državni tajnik Zoran Komar, izaslanik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

– Ratni put 142. brigade u svom velikom dijelu može se poistovjetiti sa borbom hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu. Naime bez velikih priprema samo sa onime što ste imali u rukama a to je bio minimum naoružanja i opreme stali ste na put i skupa sa ostalim postrojbama hrvatske vojske zaustavili neprijateljske snage u pokušaju razdvajanja i izbijanja na obalni pojas RH i njezino presijecanje na dva djela. Drniški kraj puno je stradao u Domovinskom ratu. No kada gledamo položaj Drniša u odnosu na epicentar pobune to ne iznenađuje. Ali vi drniški sinovi, sa sinovima šibenskog i kaštelanskog zaleđa, osim što ste spriječili neprijateljske snage u prodoru prema obali, vrlo brzo ste pokazali kako onaj tko okupira tuđi teritorij nikada nije na njemu siguran. Da, osvojili su teritorij, imali su izuzetno povoljan operativno taktički raspored, imali su ustrojene vojne formacije, veliku tehničku nadmoć, ali sve to nije bilo dovoljno da zaustavi drniške sinove, ni na Nos Kaliku ni na Miljevačkom platou. Izvrsne vojničke akcije osim izuzetnog vojničkog uspjeha, polučile su još jedan rezultat, a to je poruka svima u Dalmaciji i šire, da nakon što smo ih zaustavili te obranili dio Domovine, da možemo na sljedeći korak,  a to je oslobađanje Domovine. Upravo tim akcijama krenuo je pobjednički hod Hrvatske vojske prema potpunom oslobađanju Domovine. Skupa sa ostalim postrojbama HV-a uspješno ste izvršili i zadaće u akciji Oluja. U završnim operacijama HV-a, naročito u akciji Maestra, kada sam i sam imao priliku zapovijedati snagama 142. brigade, uvjerio sam se u hrabrost i požrtvovnost vaših pripadnika. Gospodo, 142. brigada hrvatske vojske a nakon toga i pukovnija, bili su kao i njezini ljudi sa kamena, tvrdi i odlučni, a nadasve beskompromisni kada je u pitanju oslobađanje Domovine. Budite ponosi što ste bili kamen temeljac za našu vojsku. Bili ste dobar kamen temeljac zahvaljujući kojemu je danas Hrvatska članica NATO saveza.  Upravo Vaših 39 smrtno stradalih suboraca skupa sa ostalim stradalima braniteljima su najsvjetlije lučonoše današnjim hrvatskim vojnicima, na očuvanju i daljnjoj izgradnji tradicije koju su hrvatski vojnici postavili u vrijeme Domovinskog rata”, kazao je brigadni general Mladen Fuzul, izaslanik predsjednika RH dr. Ive Josipovića i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

Nakon domjenka koji je za sve branitelje, žitelje i prijatelje 142. brigade održan u Osnovnoj školi u Drnišu na Poljani je upriličen i koncert  a Drnišane  i njihove goste zabavljali su klapa Drniš, Drniš Jam i najpoznatiji pripadnik 142. brigade HV-a Marko Perković Thompson.

brigada_1a

brigada_2

brigada_3

brigada_4a

brigada_5a

brigada_6

brigada_7a

brigada_8a

brigada_9_a

brigada_10

brigada_12_a

brigada_13

brigada_14

FOTOGRAFIJE: Digital Foto Video Studio “Nelly” Drniš 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background