Božićna prodajna izložba Učeničke zadruge “Smrika”

- 11. prosinca 2015.

Foto: Josip Živković

Da ste danas poslije 10 sati prolazili Poljanom ugledali biste osnovnoškolce kako izlažu i prodaju božićne ukrase za improviziranim štandovima ispred Srednje škole Ivana Meštrovića. Rezultati su to rada koji su učenici i učenice drniške matične osnovne škole te područnih škola Oklaja i Gradca ostvarili na radionicama tijekom studenog i prosinca. Tako je organizirana božićna prodajna izložba Učeničke zadruge “Smrika”, osnovane krajem prošle godine na inicijativu učitelja, nastavnika i školskog osoblja Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog.
U radionicama koje su prethodile današnjoj izložbi učenici su, ovisno o vlastitim željama i afinitetima, sudjelovali u izradi ukrasa u obliku vijenaca, borova, anđela, minijaturnih jaslica i drugih božićnih motiva. Knjižničarka Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i voditeljica Učeničke zadruge “Smrika” u Drnišu, Anita Cota, smatra da su ovakve radionice dobre za poticanje dječje mašte, kreativnosti i zajedništva: “Kreativno je i razvija finu motoriku kod djece”.
Na radionicama koriste uglavnom reciklažni materijal: “Od početka smo odredili da radionice budu ekološke tako da gotovo svaka radionica koristi nešto što je odbačeno ili je prirodni materijal… da djeca uče kako ono što je otpad i smeće ne mora biti otpad i smeće nego se ponovo može upotrebljavati. U početku smo sami financijski sudjelovali u prikupljanju materijala, a nakon prve i druge prodajne izložbe smo već imali neka sredstva na računu zadruge pa smo kupili ono što nam je dodatno trebalo”, dodaje Cota.
Djeca su tijekom izložbe bila evidentno dobro raspoložena, a takvo je, sudeći po komentaru pedagoginje područnih škola Oklaja, Gradca i Drinovaca, Antonije Šindilj, stalno ozračje na radionicama: “Djeca su oduševljena. Vole taj tip druženja i kad na kraju vide finalni proizvod zbilja su zadovoljni onim što su napravili. Tehniku motanja papira, motanja knjiga i drugo jako brzo svladaju tako da su zbilja oduševljeni”.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background