Blagdan Svih svetih u župi Drniš – raspored misa (audio)

- 31. listopada 2019.

Sutra je blagdan Svih svetih, a dan kasnije Dušni dan.

Svetkovina Svih svetih zapovjedni je blagdan u Katoličkoj crkvi, koja se slavi u spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih, koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, po zahtjevima Evanđelja.  Pod izrazim ‘svih svetih’ ne misli se samo na osobe službeno proglašene svetima, dapače više na one koji su ostvarili velika djela prema Bogu i bližnjemu a nisu službeno proglašeni svecima, ne nalaze se uz oltar, niti su zavedeni u katoličkom kalendaru.

Što slavimo na blagdan Svih Svetih a što je Dušni dan drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara:

 

Sutra na blagdan svete mise u Drnišu su u Gospinoj crkvi u 10 sati, u Badnju u svetog Ivana u 15 sati, nakon čega je i molitva odrješenja za vjerne mrtve, te večernja sveta misa u sv. Ante u 18 sati. U 10 h u Sedramiću i u 11:00 na Žitniću.

Na Dušni dan sjećamo se svih mrtvih. U crkvama se služe mise za sve vjerne mrtve odnosno za duše svih umrlih vjernika.

Dan mrtvih zapravo ne postoji, jer ljudska duša je besmrtna. Sveta misa je u 10 sati u Badnju, te večernja u Drnišu u sv. Ante u 18 sati.

Prema tradiciji Dušni dan obilaze se grobovi i posljednja počivališta pokojnika no obzirom da je blagdan Svih svetih u većini zemalja pa tako i u Hrvatskoj neradni taj se običaj premjestio na 01. studenog. U svakom slučaju dani pred nama prilika su da se sjetimo onih koji više nisu s nama i na njihova posljednja počivališta odnesemo cvijeće i svijeće.

 

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian