Blagdan je Male Gospe i Dan Općine Ružić

- 8. rujna 2020.

Blagdan je Male Gospe rođenja Blažene Djevice Marije i Dan Općine Ružić.

Blagdan Male Gospe kao svoju svetkovinu posebice štuju stanovnici naselja koja pripadaju gradačkoj župi: Gradac, Otavice, Ružić, Moseć, Gornji Sedramić i Umljanovići.

Ove godine uslijed epidemije zarazne bolesti Covid 19 izostale su uobičajene svečanosti koje se inače održavaju povodom dana Opočine Ružić, načelnik Ante Pijuk:

 

Jutros je upriličeno koncelebrirano svečano misno slavlje bez procesije uz poštivanje protuepidemijskih mjera na otvorenom a misu je predvodio fra Ivica Jurić profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Blagdan Marijina rođenja – Male Gospe svečano se u drniškom kraju slavi i u svetištu Gospe Čatrnjske u Lukaru. U Šibenskoj biskupiji još i u Skradinu.

Na Malu Gospu slavi se Gospin rođendan, što je već samo po sebi iznimka jer se u katoličkoj tradiciji kao spomendan svetaca uzima njihov smrtni dan.  Osim Marijinog, u crkvenom kalendaru slave se rođendani Isusa i Ivana Krstitelja.

Blagdan Male Gospe u puku označava dolazak jeseni, pa postoji izreka ‘Gospa Mala – jesen prava!’. Oko blagdana Male Gospe se i lastavice spremaju na odlazak u toplije krajeve, pa se kaže da ih Marija tamo odvodi, a vraća ih na Blagovijest 25. ožujka.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Petropoljcima čestitamo Dan općine Ružić.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian