Bajka u Drnišu

- 23. srpnja 2016.

Foto: Josip Živković

Luka Dragić, Mia Anočić-Valentić i Ivan Grčić, uz gitarističku pratnju Fabijana Pavla Medvešeka, izveli su na ljetnoj pozornici Cafe bara Woodstock kazališnu predstavu “Kreket”. Predstavu nastalu u koprodukciji Teatra EXIT i POUVG Scene Gorica režirao je Rene Medvešek, na tekst Amerikanca Davida Mameta. Uprizorenje ovog kazališnog komada u Drnišu, poput mnogih koji su mu prethodili i onih koji će tek uslijediti, organiziralo je Pučko otvoreno učilište Drniš.
“Kreket” je bajka u kojoj kraljević nes(p)retno biva začaran i pretvoren u žapca, a da bi se povratio u svoje prvotno stanje, potrebit mu je poljubac čestite djevojke. Ovo nije priča koju znate iz djetinjstva, ovo nije priča braće Grimm, već je to, u današnje nebajkovito vrijeme, nepretenciozna i lagodna priča ispričana jednostavnim jezikom, prožeta svevremenskim motivima o ljubavi, prijateljstvu, poštenju i odanosti, s ponekim poetičnim stihom koji bi gledatelja, s vremena na vrijeme, trebao podsjetiti da se nalazi u svijetu bajke (pa je, s tim u skladu, i naslovna fotografija ovoga članka obavijena u maglu bajkovitom koprenom, što će reći: nije kristalno čista).

Kako je u razgovoru za naš radio izjavio glumac Luka Dragić, za kazališnu bajku nije potrebno mnogo: samo tekst i pokoji lik, jednostavna scenografija, nenametljivo osvjetljenje i zvučna kulisa – u ovom slučaju neupadljiva i s komadom uspješno srasla pratnja na gitari.
Iduću kazališnu predstavu, možda manje bajkovitu, no ne i manje magičnu (kako se glumac Dragić izrazio, nazvavši svako kazališno uprizorenje svojevrsnom magijom) možete, u okviru kulturnog ljeta, pogledati 02. kolovoza, kada će s komadom “Davež” u Drnišu gostovati Scena Gorica.


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian