Amarcord iz Drniša

- 11. lipnja 2015.

Foto: Josip Živković

U organizaciji drniškog muzeja predstavljena je, u prostoru izložbene galerije, knjiga Đure Perlića Drniški amarcord. Zbirka je to tekstova nastalih u istoimenoj kolumni Šibenskog lista, sada ukoričenih u knjigu.
Nakon uvodnih riječi ravnatelja Muzeja Joška Zaninovića, prigodno je zapjevala klapa Drniš. Zatim je o knjizi govorio Miroslav Ivić, predsjednik uprave Slobodne Dalmacije koja je, u suradnji sa Šibenskim listom, izdavač knjige. Potom je publika mogla čuti opservacije pjesnikinje branke Grubač o Perlićevoj poetici. Naposljetku je sam autor pročitao nekoliko priča iz zbirke kako bi nemalom broju posjetitelja približio ozračje starih vremena o kojima piše. Priče su čitane uz pratnju Luke Pekasa na klasičnoj gitari, koje su zvuci pratili sjećanja – amarcord – na davno protekle dane.
Miroslav Ivić uspoređuje ovu knjigu s djelima pisaca koji tematiziraju svoj rodni kraj te tako čuvaju specifične običaje i sjećanja od zaborava. Imotski je, naime, opisan u djelima Ivana Raosa, otoci i Splitska okolica u Smojinom djelu, Hercegovina je opisana kroz Miloševa rodijaka Ćipu, a Nikola Pilić kazuje o nekadašnjoj Dalmatinskoj zagori. „Mislili smo da Drniš, onaj stari Drniš, onaj bivši Drniš, onaj Drniš kojeg više nema, sačuvamo kroz ovu knjigu Đure Perlića. Mislim da je to Đuro fantastično napravio”, rekao je Ivić za Radio Drniš.
Nadahnuće za naslov kolumne, a onda i zbirke priča, Perlić je pronašao u filmu velikog talijanskog sineasta Federica Fellinija. „Inače sam fasciniran Fellinijevim Amarcordom. To je jedna prekrasna niska kamenčića koji složeni u mozaik daju sliku života malog čovjeka. Fellinijev amarcord – to je onaj talijanski čovjek, a ovaj moj amarcord, moji kamenčići – to je hrvatski, drniški čovjek”, reče Đuro.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background