8. Dani elektroničkih medija – radio je i dalje primarni medij za informiranje o lokalnim temama

- 23. listopada 2015.

Foto: Radio Drniš

Na 8. Danima elektroničkih medija koji su od 20. do 22. listopada održani u Opatiji u organizaciji udruga HURIN i NUT te HAKOM-a i Agencije za elektroničke medije, sudjelovalo je oko tristo predstavnika nacionalnih i lokalnih elektroničkih medija. Položaj i perspektiva medija u sklopu nove medijske politike, budućnost lokalnih medija i načini financiranja bile su središnje teme o kojima se raspravljalo na dvanaest panela. Stanje u elektroničkim medijima je rezultat stanja kakvo je u cijelom društvu, rekla je ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić. Prihodi od djelatnosti za posljednjih pet godina na razini lokalnih i regionalnih televizija bilježe pad od 12 posto što je vrlo visoko, a kod radija još veći pad – čak 30 posto. To nisu mali postotci i tu je zapravo jasno da Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija je od velikog značenja za sve lokalne i regionalne nakladnike, kazala je Rakić. Predsjednik Hrvatske udruge radija i novina (HURIN) Marijan Beljan kazao je kako 142 lokalne radijske postaje sa 900 zaposlenih i 500 honorarnih suradnika iz godine u godinu nastoje pronaći razne načine financiranja kako bi mogli opstati. Od 2009. ukupan prihod svih lokalnih radijskih postaja bio je 270 milijuna kuna, 2014. je bio 130 milijuna, a ove će godine, po procjenama, biti tek oko 100 milijuna kuna, rekao je Beljan.

U moru loših vijesti prva dobra vijest da je postignut dogovor s HRT-om o naplati duga Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija te da će se time osigurati dodatnih 16,5 milijuna kuna, što je jedinstvena prilika za sve pa će Vijeće za elektroničke medije do kraja studenog raspisati još jedan natječaj Fonda za 2016. godinu.

Druga dobra vijest , čula se nakon predstavljanja prvih rezultata analize radijskog tržišta koja se provodi kako bi se prezentirala detaljna slika hrvatskog radijskog prostora te utvrdilo kakvi su stavovi i očekivanja građana što se tiče programskih sadržaja nacionalnih, lokalnih i regionalnih radija. Lokalne radio postaje su dobile visoke ocjene za kvalitetu i po tome ni malo ne zaostaju za nacionalnim radio postajama. Čak 90 posto populacije sluša radio. Struktura slušatelja također ide na ruku radijskim djelatnicima jer pokazuje da su slušatelji u dobi od 30 do 59 godina, zaposleni, s višim prihodima i obrazovaniji. Radio je i dalje primarni medij za informiranje o lokalnim sadržajima, a ispitanici smatraju da prostor za unapređenje postoji kod brzine informiranja. Ovi podaci su izvrstan pokazatelj snage i opstojnosti radija kao medija te se može govoriti ne o slabljenju, nego samo o većem dosegu radija jer je u međuvremenu utrostručena ponuda sadržaja na drugim platformama poput interneta i mobilnih telefona, rečeno je u Opatiji.

U sklopu 8. Dana elektroničkih medija organizirana je i dodjela godišnjih nagrada HURIN-a te predstavljanje regija iz kojih mediji dolaze. U okviru regije Dalmacija II autohtonim proizvodima drniškog kraja predstavio se i ove godine Radio Drniš.

I ovom prilikom zahvaljujemo našim sponzorima: Mili Malešu i pršutani Vajda iz Mirlović Zagore, Ivanu Petroviću i sirani I-Pak iz Pakova Sela, Tvrtku Topiću i Dalmacijavinu te Ivanu Mlađi Tomiću iz obrta Drniški susak.

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background