6. Križni put Prominom

- 28. ožujka 2019.

Križni put Prominom održat će se ove godine 7. travnja. Početak pobožnosti križnog puta započet će u crkvi svetog Duha u Matasima u 7 sati.
Ukupno iznosi 27 km, traje oko 12 sati, obuhvaća pet crkava i brojne kapele.

Cjelokupan križni put bit će popraćen molitvama i pjesmama koje su koristili Prominci oko 1800. godine.

Do tih molitvi došlo se zahvaljujući fra Ivanu Maletiću koji je tiskao treće izdanje Puta križa.

Prvi tiskani Put križa napravio je fra Ivan Vucić, tadašnji župnik Promine, 1802. godine. Njegov rođak fra Nikola Vucić tiskao je drugo izdanje po kojem je napravljen današnji Put križa.

Na suvremeni hrvatski jezik ga je preveo Branko Jozić.

Ovaj molitvenik značajan je s religiozne strane, jer donosi prigodne molitve koje su vjernici obavljali u određenom vremenskom razdoblju; značajan je za proučavanje hrvatskoga crkvenoga jezika, kojim se govorilo i molilo u 19. stoljeću među kršćanskim pukom u Dalmaciji; značajan je za proučavanje domoljublja, kojim je vjerni puk iskazivao vjernost Bogu i Domovini, moleći na hrvatskom jeziku, piše u predgovoru fra Ivan Maletić.:
– ‘Kada pregledamo sadržaj ove knjižice, koji je fra Nikola priredio za svoje vjernike u Promini, onda možemo sa sigurnošću zaključiti da je ovaj molitvenik odigrao značajnu ulogu u odgoju kršćanskih vjernika u Promini i šire, jer mu je bila nakana «da se još bolje ukorijeni, utvrdi i raširi štovanje, slavljenje i hvaljenje našega Boga». Kako predaja svjedoči u vrijeme fra Nikolina župnikovanja župom Prominom nije bilo odraslog Prominca koji njezin sadržaj nije znao na pamet. Da je moralni i duhovni učinak bio izvanredan ne treba dvojiti, to potvrđuju zabilježene predaje:uz prestanak psovki i svakojakih nepodopština prestale su krađe i svađe među Promincima u to vrijeme’, naglasio je fra Ivan Maletić.

Autor prvog izdanja molitvenika fra Nikola (Krste) Vucić rođen je oko 1750. godine u Promini. Franjevački habit obukao je 26. svibnja 1766., a svečane zavjete položio 26. svibnja 1967. godine. Za svećenika je zaređen 17. kolovoza 1774. godine. Preminuo je 19. rujna 1826. godine u Promini. U Franjevačkoj provinciji vršio je slijedeće službe: U Kninu je bio učitelj mladeži (1775. – 1777.), župni vikar (1775.-1778.), samostanski vikar (1776.-1777.), gvardijan (1777.-1779.), župnik (1778.-1782.) i profesor filozofije (1780.-1782.). U župi Gradac drniški bio je župnik (1782.-1786.), a zatim župnik u Promini do svoje smrti 1826. godine. Bio je definitor Provincije (1803.-1806.) i profesor teologije na Visovcu.

Reprint izdanje tiskano je prema standardnim tiskarskim normama, tako da se na lijevoj parnoj stranici nalazi izvorni tekst, koji je tiskao župnik fra Nikola, a na desnoj neparnoj stranici «prijevod», odnosno suvremeni hrvatski tekst, radi lakšega razumijevanja.

Najveći dio knjižice zauzima Put križa, kako ga je priredio župnik fra Nikola, «da se ne zapusti ono što su pobožni i učeni teolozi ostavili», ostao je do danas prigodna molitva kroz korizmeno vrijeme u Župi Sv. Mihovila u Promini.

Nakon Puta križa slijedi opis blagoslova s Presvetim. Iza toga slijede, također «dvojezično», marijanske molitve, litanije ili pohvale Majci Božjoj, Gospino pozdravljenje, ili Anđeo Gospodnji, molitve za pokojne, kršćanska djela, opće molitve, misne molitve, i neizostavna molitva Zdravo Tilo Isusovo, molitve oprosta od vremenitih kazni, i na kraju dotrina, kako bi rekli vjernici, to jest Nauk karschjanski ili Kršćanski nauk, koji su vjernici znali naizust moliti, a molitvenik je oteo zaboravu.

Izvor: https://www.franjevci-split.hr/


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian